Radar · Djurrätt

Florida förbjuder labbodlat kött

Odlat kycklingkött.

Florida har förbjudit försäljning och tillverkning av labbodlat kött. Enligt delstatens guvernör Ron DeSantis handlar det om att rädda ”vår biff” från ”den globala elitens planer” och ”auktoritära mål”.

– Idag kämpar Florida tillbaka mot den globala elitens plan att tvinga världen att äta kött odlat i en petriskål eller insekter för att uppnå sina auktoritära mål, sade guvernör Ron De Santis när han undertecknade förbudet i förra veckan. 

Han konstaterade vidare att lagen handlar om att skydda Floridas jordbrukare och köttindustri.

– Vår administration kommer att fortsätta att fokusera på att investera i våra lokala bönder och ranchägare, och vi kommer att rädda vår biff.

Florida är den första delstaten i landet att förbjuda labbodlat kött. Att bryta mot reglerna kan ge upp till 60 dagar i fängelse, rapporterar The New York Times. Flera andra delstater kan komma att följa efter, diskussionerna går heta i bland annat Alabama, Arizona och Tennessee.

16 delstater har redan infört regleringar som tvingar företag att märka de labbodlade produkterna så att det tydligt framgår att det handlar om just kött odlat i laboratorium.

Men även om mycket av debatten handlar om etik och säkerhet, så är det främst politik och att fånga väljarnas uppmärksamhet som det handlar om, menar Sparsha Saha, föreläsare i köttpolitik vid Harvard.

– Kött är i sig politiskt. Vi vet att känslorna för kött är starkare till höger. Vi vet att maskulinitetsnormer tenderar att vara starkare bland konservativa män – och kött förknippas med maskulinitet … Om du är politiker och vill se till att konservativa män mobiliseras för att komma ut och rösta, är detta en riktigt bra politisk strategi, säger hon till The Guardian

Hon påpekar också att labbodlat kött ännu är långt ifrån att nå ut till alla konsumenter. 

Samtidigt menar många att labbodlat kött är ett bättre alternativ jämfört med traditionell uppfödning av djur som sedan slaktas för sitt kött, både ur ett djurrättsperspektiv, men också ur ett miljöperspektiv, då labbodlat kött kräver betydligt mindre vatten och mark för att tas fram. Kalifornien blev 2022 den första delstaten i USA som gick in och medfinansierade projekt för att ta fram labbodlat kött. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV