Radar · Djurrätt

Odlat kött kan konkurrera ut djurindustrin – men behövs det?

Grillad odlad kyckling från San Fransisco-baserade företaget Eat Just, som kallar produkten Good meat.

Skulle du vilja äta kycklingkött framodlat i laboratorium? I Singapore började en restaurang nyligen sälja labbodlade kycklingnuggets, och ett israeliskt företag har sänkt produktionskostnaden på odlade kycklingbröst till en nivå som snart kan konkurrera med köttindustrin.

Stora klimatvinster och mindre lidande för djuren har under det senaste decenniet väckt intresset för att odla kött i laboratorium. Trots tekniska landvinningar har labbköttet varit svårt att kommersialisera, eftersom tillverkningsprocessen hittills tagit allt för mycket energi i anspråk, och priset har varit många gånger för högt för att kunna konkurrera.

Men det kan bli ändring framöver. I slutet av december såldes labbodlad kyckling i nugget-format på restaurangen ”1880” i Singapore, i tre olika smakportioner: En bao bun med sesamkryddadkyckling, ett filodegsknyte med svart bönpuré och en våffla med lönnsirap och kyckling. Priset: motsvarande 190 svenska kronor.

– Det här är ett revolutionerande steg mot att lösa klimatförändringen och skapa en möjlighet att förse världen med mat utan att överbelasta planeten, sa restaurangens grundare Marc Nicholson i ett pressmeddelande.

Kycklingen, som kallas Good meat, är odlad av det San Fransisco-baserade företaget Eat just, i en fermenteringsprocess som enligt företaget själva påminner om att brygga öl.

Laboratoriekött odlat på University of Maastricht, 2011
Laboratoriekött odlat på University of Maastricht, 2011. Foto: Francois Lenoir/TT

Fördubblar sin vikt varje dygn

Och nu uppger det israeliska företaget Future meat technologies att man har lyckats odla kycklingbröst till ett pris motsvarande 62 kronor per styck.

– Tekniken för att odla kött är 2000-talets Apolloprogram. Det har krävt massiva insatser från biologer, kemister, ingenjörer och livsmedelsexperter för att sänka kostnaderna till en tusendel på bara några års tid. Vi är stolta över att ett pris som kan mäta sig med traditionellt jordbruk nu ligger inom räckhåll, säger Yaakov Nahmias, grundare av Future meat technologies i ett pressmeddelande.

Under de kommande månaderna ska företaget bygga en pilotanläggning som ska producera labbkött i större skala. Förutom kyckling rör det sig om lammkebab och biff.

Det labbodlade köttet är enligt Future meat technology själva omöjligt att skilja smakmässigt från djurbaserat kött. Utgångspunkten är celler från djur, som sedan odlas i stora ståltankar. Någon genmodifiering används inte, enligt företaget, som även uppger att massan på det odlade köttet fördubblas varje dygn. Inom 18 månader ska det odlade köttet finnas att köpa i butik.

Odlade kycklingnuggets från San Fransisco-baserade Eat just
Odlade kycklingnuggets från San Fransisco-baserade Eat just. Foto: Business Wire

Behövs kött?

Men ännu återstår några frågor: Är produkterna säkra för människor att äta? Hittills är Singapore enda landet i världen som tillåter försäljning av labbodlat kött.

En annan fråga är om konsumenterna kommer att vilja äta labbodlat kött.

Och hur kommer köttet tas emot av veganer? Ingen kyckling har behövt dö för att skapa den cellodling som givit upphov till de kycklingnuggets som säljs på restaurangen i Singapore, enligt tillverkarna. Men eftersom köttet är framodlat av celler från djur kan produkterna inte heller kallas vegetariska. Kritiker har framhållit att labbodlat kött normaliserar en ohållbar industri.

Julie Gold, biträdande professor i biomaterial på Chalmers, som redan 2009 arbetade med labbodling av kött, men har slutat, menar att ett av skälen – förutom att det var svårt att få ner priset och energiåtgången vid tillverkning – var att hon inte riktigt ser behovet av kött, har hon sagt i en intervju med Forskning och framsteg:

– Det vi egentligen behöver är protein, och det kommer i många olika former. Varför gå igenom alla svårigheter med att odla kött, att få muskler att växa? Jag började själv ifrågasätta det hela. Odlat kött kan kanske bli en pusselbit, men jag tror att det blir en dyr nischprodukt, för rika.

Läs även: Singapore godkänner odlat kycklingkött (artikel från december 2020). 

Miljöbelastning av odlat kött vs djurindustrin

Enligt en livscykelanalys publicerad 2011 i släpper odlat kött ut 78–96 procent mindre växthusgaser jämfört med konventionellt kött. Landanvändningen är 99 procent lägre, och vattenförbrukningen 82–96 procent lägre än konventionellt kött. 
Källa: ”Environmental impacts of cultured meat production” (2011), publicerad i Environmental science and technology