Radar · Miljö

Singapore godkänner odlat kycklingkött

Kycklingkött som odlats i laboratorium kommer för första gången att få säljas.

Singapore blir först ut i världen med att godkänna odlat kött. Kycklingköttet har odlats i laboratorium och kommer nu att få säljas till konsumenter.

Tillsynsmyndigheten i Singapore, Singapore Food Agency (SFA), har utfärdat världens första godkännande av odlat kött, kycklingkött.

Bakom den cellodlade kycklingen står företaget Eat Just’s och enligt TechCrunch kommer det framodlade köttet till att börja med enbart att säljas till restauranger innan det blir tillgängligt för konsumenter.

”Inga kycklingar dödades för att få den cellinje som används för att producera det odlade köttet”, berättar den globala kommunikationschefen Andrew Noyes på Eat Just’s för TechCrunch.

Enligt företaget själva har ingen antibiotika använts i processen och deras odlade kycklingkött har ett ”betydligt renare mikrobiologiskt innehåll än konventionell kyckling.

Köttet kommer, enligt företaget, att säljas som nuggets och priset kommer att hamna i nivå med finare kycklingkött.

Framställningen av odlat kött kan i dag ske helt utan någon inblandning av slaktade djur, men utgår från att man tar celler från levande sådana. Detta sker genom att man tar små vävnadsprover från djur. Cellerna från vävnadsproven matas sedan med näring och tillväxtämnen för att dela på sig och placeras sedan i en bioreaktor för att stödja cellernas tillväxt.

Globalt håller flera tiotals företag på att ta fram labbodlat fisk-, nöt- och kycklingkött, men det har annars gått trögt för branschen. En orsak är höga produktionskostnader.

2013 kostade en hamburgare från den holländska nystartade Mosa Meat 280 000 dollar per patty att göra. Men kostnaderna har sjunkit genom åren när skalan har ökat, enligt CNBC.