Radar · Politik

Märta Stenevi slutar som språkrör: ”Det är ett väldigt svårt beslut”

Märta Stenevi avgår som språkrör: ”Behöver fokusera på att må bra igen” säger hon till Aftonbladet.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi lämnar sin position efter att ha varit sjukskriven sedan januari. Striderna kring språkrörsvalet tog på krafterna, säger hon till Aftonbladet.
– Jag behöver fokusera på att må bra igen, bli en bra mamma och en trevlig sambo.

Märta Stenevi, som har varit Miljöpartiets språkrör sedan 2021, berättar i en intervju i Aftonbladet att hon behöver en paus efter en tuff höst och att hon nu behöver återhämta sig. 

Trots att hon fick förnyat förtroende efter att ha blivit omvald känner hon att det är dags att lämna över språkrörsposten till någon annan. 

– Det är ett väldigt svårt beslut. Jag ställde upp till omval, fick nytt förtroende från kongressen, men jag tror inte att jag kan vara mitt bästa jag just nu och jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att komma tillbaka, säger hon till Aftonbladet. 

När hon berättar om sin tid som språkrör beskriver hon det som tre intensiva år, med covidpandemin, Tidöavtalet och kriget i Ukraina.

Kritiserat ledarskap

Under processen att hitta en efterträdare till Per Bolund kom hon att kritiseras för sitt ledarskap efter interna läckor hittat ut till pressen. Detta påverkade henne starkt, berättar hon. 

– Jag mår helt okej, men jag har mycket att jobba med efter hösten som är jobbigt och som behöver sorteras och bearbetas, säger hon till Aftonbladet.

Arbetsmiljön på Miljöpartiets kansli beskrevs som ”ohållbar” i ett mejl skickat till partiets valberedning, Märta Stenevi pekades då ut. En intern arbetsmiljöutredning ska snart vara klar, men Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing vill inte kommentera detta, skriver TT. Hon berättar att dokumentet kommer att lämnas över till partistyrelsen som kommer att ta emot och hantera det.

– Jag har den största respekt för hennes beslut, säger partisekreterare Katrin Wissing till TT.

På Instagram reagerar partikollegan Daniel Helldén på beskedet:

”Jag har respekt för hennes beslut, men jag tycker personligen att det är väldigt tråkigt. Jag har tyckt mycket om att jobba tillsammans med Märta och såg framemot vårt gemensamma samarbete att skapa mer grön politik. Nu hoppas jag att hon får den hjälp som behövs för att kunna må bra igen”.

Sjukskriven

När Märta Stenevi meddelade att hon skulle sjukskriva sig på obestämd tid skrev hon på Instagram:

”Jag har varit sliten efter den gångna hösten. Mycket hände samtidigt i höstas. Rent privat i familjen, men också alla spekulationer och läckor inför vår kongress. Ovanpå detta omvärlden. All död.”

Fakta: Märta Stenevi

Född 1976.

Stenevi har sin yrkesbakgrund som marknads- och inköpschef inom bok- och förlagsbranschen. Hon hade varit engagerad i Miljöpartiet i endast två år när hon efter valet 2014 blev regionråd i Skåne. När Karolina Skog utsågs till miljöminister 2016 tog Stenevi över hennes uppdrag som kommunalråd och ordförande för stadsbyggnadsnämnden samt ledamot i kommunstyrelsen i Malmö.

2019 valdes hon till Miljöpartiets partisekreterare trots att valberedningen nominerat en annan person. Samma år kandiderade hon till Europaparlamentet, men blev inte invald.

Hon blev språkrör vid en extra digital partikongress i januari 2021. Hon efterträdde då Isabella Lövin.

Hon valdes till partiets språkrör 2021, samma år blev hon också jämställdhets- och bostadsminister i Stefan Löfvéns regering.

Stenevi tog plats i riksdagen efter valet 2022.

Källa: NE/TT