Radar · Politik

Fridolin: ”Det är jäkla trist att Märta Stenevi slutar”

Att Märta Stenevi slutar är något som Gustav Fridolin beklagar.

Under fredagen meddelade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att hon lämnar sin post. Något som förra språkröret Gustav Fridolin beklagar. 
– Det är jäkla trist, hon har gjort en jätteinsats för Miljöpartiet. Jag hoppas hon bär med sig det, säger han till Syre.

Märta Stenevi hann sitta i tre år och leda Miljöpartiet genom en tuff tid, både i omvärlden och på hemmaplan med krig i Ukraina och sviktande ekonomi i Sverige. Gustav Fridolin tycker att hon visade sina belackare att hon klarade av leda Miljöpartiet. 

– Om man minns förra valet så kraxade alla att nu försvinner Miljöpartiet, men hon lyckades få det att vända för partiet och få ett hyfsat resultat, säger han.

Gustav Fridolin var själv språkrör 2011–2019 men är numera folkhögskolelärare och även krönikör i Syre. Han säger sig uppskatta att Märta Stenevi hade en annan bakgrund än många andra politiker. 

– Hon har ett väldigt engagemang och brinner för de gröna värderingarna. Hon kom in i politiken med en annan karriär i ryggen. Det är så jag tycker politiken ska fungera, säger han. 

Vill inte uttala sig

Kontroverserna inom Miljöpartiet och anklagelserna kring Märta Stenevis ledarstil vill han inte uttala sig om. 

– Jag känner inte till det där och har inte arbetat så mycket tillsammans med Märta. 

Däremot kan han känna igen trycket på sig som person som man har som språkrör. Att det ska bli så tungt att vara politiker och språkrör är något han tycker är ett stort problem för politiken. 

– Det är ju det. Det blir ett problem om politiken blir så tuff att det bara blir robotar och talepunkter kvar. 

Han tillägger: 

– Det är en utsatt position och det är illa att det ska behöva vara det, säger Gustav Fridolin innan han ska iväg på ett möte.