Radar · Politik

Stenevi föreslås bli språkrör för MP: ”Stabil”

Märta Stenevi föreslås som nytt språkrör.

Miljöpartiets valberedning föreslår att partisekreteraren Märta Stenevi ska ta över som språkrör efter Isabella Lövin.

– Hon är en trovärdig, stabil och engagerande kraft som kommer att kunna samla partiet inför den kommande valrörelsen, säger valberedningens sammankallande Katrin Wissing på en pressträff.

– Hon har potential att göra vår politik angelägen för nya väljare.

Det nya kvinnliga språkröret, som ska efterträda Isabella Lövin, väljs på en extrakongress 31 januari 2021.

Hetaste namnen

Märta Stenevi och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen har varit de hetaste namnet inför valberedningens presentation.

Märta Stenevi, som är med på pressträffen, säger att hennes främsta prioritering som språkrör skulle vara att vara ute och prata med väljarna.

– Jag är en helt vanlig mamma med barn hemma som är oroliga för framtiden. Det räcker inte att vi är tillräckligt radikala för att övertyga Greta-generationen, vi måste dessutom få deras föräldrar att lita på oss och rösta på oss så att vi kan stoppa klimatkrisen, säger hon.

Vad beror Miljöpartiets låga opinionssiffror på, och vad måste ni göra för att vända dem?

– Jag tror att vi måste nå ut med budskapet att vi har svaret på hela samhällets utmaningar. Ska vi ha tillräckligt stöd för att genomföra radikal klimatpolitik måste vi visa väljarna att vi också klarar resten, och har en politik för ett jämlikt samhälle. Det är helt klart att vi inte gjort ett tillräckligt bra jobb med att nå ut med det, säger Märta Stenevi.

Kan bli strid

De andra som kandiderat för att bli nytt språkrör är riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine, Karolina Skog, Pernilla Stålhammar och kommunpolitikern Elin Söderberg från Umeå. De har, enligt valberedningen, fått tid över helgen till att fundera på om de vill kvarstå som kandidater.

Det är inte otänkbart att flera av kandidaterna väljer att kvarstå. Ombuden på MP-kongresser är inte bundna av sina distrikt på samma sätt som i andra partier vilket gör valutgången svårare att förutspå.

Till exempel blev Märta Stenevi vald till partisekreterare när hon utmanade valberedningens kandidat på kongressen förra året. Och på samma kongress fick den relativt okände kommunpolitikern Magnus P Wåhlin en tredjedel av rösterna när han utmanade Per Bolund om språkrörsposten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV