Radar · Miljö

Försvaret vill inte betala skadestånd till PFAS-förgiftade

Bild på Kallinge F17, flygplats med giftigt vatten

Försvaret tänker inte att betala något skadestånd till PFAS-förgiftade Kallingebor, det rapporterar Sveriges radio Ekot

Det var i december som Högsta domstolen fällde den slutliga domen om att Kallingeborna som druckit vatten med förhöjda halter av PFAS-ämnen hade rätt till skadestånd från Ronneby miljöteknik. De förhöjda halterna upptäcktes 2013 och orsaken till det hela är att Försvarsmakten under 1980-talet övat brandsläckning med brandskum innehållande PFAS på en närliggande flygplats. 

Men trots att Försvarsmakten alltså har orsakat utsläppen av PFAS-ämnen så vill de inte betala något skadestånd till Kallingeborna. Det visar en mejlkonversation mellan Ronnebys vattenbolag och Försvarsmakten som Ekot tagit del av. 

– Min känsla är besvikelse. Jag och miljöteknik och våra jurister har jobbat tillsammans med Försvarsmakten sedan 2016 då PFAS-föreningen ställde krav mot Miljöteknik[Ronnebys vattenbolag], säger Joakim Mårtensson, vd på Ronneby miljöteknik, till Ekot.

Han säger vidare att slutnotan för det hela, oklart hur mycket det till slut blir, kan komma att läggas på kommunens VA-taxa. Men det hela kanske inte slutar där.

– Vi överväger också rättsliga påföljder för Försvarsmakten, säger Joakim Mårtensson. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV