Radar · Miljö

PFAS-skandalen kan kosta Ronneby 100 miljoner

Sedan PFAS-föreningen i Kallinge vunnit en uppmärksammad seger i Högsta domstolen har ytterligare 284 personer rest skadeståndskrav mot Ronnebys kommunala vattenbolag.

Drygt 280 personer som druckit av PFAS-vattnet i Kallinge stämmer Ronnebys kommunala vattenbolag. Det står klart sedan preskriptionstiden gått ut, rapporterar P4 Blekinge.

Stadeståndskraven landar totalt på cirka 100 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter Blekinge. På individnivå handlar det om mellan 300 000 och 500 000 kronor per person.

Sedan tidigare har mer än 150 medlemmar i PFAS-föreningen drivit frågan och vunnit en uppmärksammad seger i Högsta domstolen.

Domstolen har kommit fram till att det kan ses som en personskada att ha höga halter av PFAS i blodet och att det därmed ska gå att söka skadestånd om orsaken är förorenat dricksvatten.

Det har gått nästan exakt tio år sedan Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes efter att det kommunala vattenbolaget funnit höga halter av giftiga PFAS-ämnen – så kallade evighetskemikalier – i dricksvattnet. Föroreningen kom från brandskum som Försvarsmakten använt vid brandövningar.