Radar · Miljö

HD ger Kallingebor rätt efter PFAS-skandal

HD-domen togs emot med glädje hemma hos Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen, där styrelsen samlats i väntan på beskedet.

Drygt 150 boende i Kallinge i Blekinge har rätt till skadestånd efter att ha druckit PFAS-förgiftat vatten. Det slog Högsta domstolen fast idag. 
– Känslan nu går inte att beskriva med ord, säger Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen till DN. 

Det har varit en lång och snårig process för de drygt 150 personerna i den lilla orten Kallinge, som sedan 2015 sökt upprättelse efter att ha druckit PFAS-förgiftat vatten. En stämningsansökan mot Ronneby miljöteknik lämnades in 2016 och grundades på produktansvarslagen. Enligt den ska skadestånd betalas för personskada som en produkt, till exempel dricksvatten, har orsakat på grund av en säkerhetsbrist.

Tingsrätten gav dem rätt till skadestånd från det kommunala bolaget. Men domen revs upp av Hovrätten, som inte ansåg att risk för framtida besvär kunde ses som en personskada. Idag kom beskedet från Högsta domstolen, att de drygt 150 personerna har rätt till skadestånd från det kommunala vattenbolaget. 

Till skillnad från hovrätten anser Högsta domstolen att utredningen ger tillräckligt stöd för att dra slutsatsen att ”ett sådant defekttillstånd redan har uppkommit hos var och en av klagandena i form av förhöjda halter av PFAS i blodet. Därigenom anses klagandena ha drabbats av personskada,” skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

– De boende har genom dricksvattnet drabbats av höga halter av PFAS i blodet, vilket medför en förhöjd risk för vissa negativa hälsoeffekter och sjukdomar, säger Jonas Malmberg, domare i Högsta domstolen.

”Alla bara satt och skrek”

Beskedet orsakade idag glädjescener hemma hos Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen, där styrelsen samlats i väntan på domen.

– Alla satt bara och skrek, säger han till DN. 

Miljöskandalen briserade 2013. Det var då Kallingeborna fick veta att vattentäckten de fick sitt vatten ifrån var förgiftad. Det på grund av att Försvarsmakten under 1980-talet övat brandsläckning med brandskum innehållande PFAS, däribland PFOS – som hör till en av de farligaste av kemikalierna, då den ansamlas i blodet. Byborna i Kallinge hade då druckit av vattnet i åratal. Att de höga halterna inte upptäckts tidigare berodde på att PFAS inte ingick bland de ämnen som ska analyseras enligt Livsmedelsverkets anvisningar för dricksvatten.

– Det var ingen myndighet, varken nationell eller internationell, som hade insett vilket problem detta kunde vara i dricksvatten, har Livsmedelsverkets toxikolog Emma Halldin Ankarberg, tidigare sagt till Syre.

Värstingar bland värstingar 

PFAS-kemikalier beskrivs ofta som evighetskemikalier då de inte bryts ned i miljön utan finns kvar i någon form för alltid. De började produceras i mitten av 1900-talet och i dag finns runt 4 700 olika varianter – alla framställda av människan. Ett fåtal ämnesgrupper bland PFAS-kemikalierna är förbjudna eller hårt reglerade, så som de mest ökända, PFOA och PFOS. Båda är bioackumulerande och har varit i centrum för flera giftskandaler där extrema nivåer uppmätts hos människor. PFOS är den kemikalie som byborna i Kallinge fått högst halter av. PFOA har stått i centrum för giftskandalen i West Virginia i USA, där kemiföretaget Duponts teflonfabrik förgiftade vattnet för 70 000 invånare. Sverige och ett antal EU-länder föreslog tidigare i år att hela gruppen PFAS-ämnen ska förbjudas för försäljning i EU. 
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV