Radar

Ämne i magiska svampar kan ha effekt på depression

Bild på burk med svampar

Psilocybin, ett ämne som bland annat finns i så kallade magiska svampar, ser ut att ha effekt mot depression. Det visar en metastudie som gått igenom en rad publicerade studier på ämnet. 

Enligt studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ, pekar resultaten på att psilocybin har en antidepressiv effekt i de studier där ämnet undersökts och jämförts med placebo. 

Mikael Tiger, överläkare och docent i psykiatri vid Karolinska institutet, säger till TT att psilocybin kan bli ett preparat som får en plats i behandlingen av depression framöver, men att det kvarstår ett antal frågetecken. Bland annat håller en internationell så kallad fas 3-studie just nu på att titta på både effekt och eventuella biverkningar hos patienter.

– När de resultaten är klara så vet vi förhoppningsvis betydligt mer, säger han till TT. 

Studien publicerades den 1 maj och tidskriften BMJ har efter det flaggat för att analysen av statistiken innehåller ett fel i de metodologiska uträkningarna. Tidskriften ska återkomma i frågan om detta gör att det finns anledning att ändra slutsatserna eller ej.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV