Radar

Ämne i magiska svampar kan ha effekt på depression

Bild på burk med svampar

Psilocybin, ett ämne som bland annat finns i så kallade magiska svampar, ser ut att ha effekt mot depression. Det visar en metastudie som gått igenom en rad publicerade studier på ämnet. 

Enligt studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ, pekar resultaten på att psilocybin har en antidepressiv effekt i de studier där ämnet undersökts och jämförts med placebo. 

Mikael Tiger, överläkare och docent i psykiatri vid Karolinska institutet, säger till TT att psilocybin kan bli ett preparat som får en plats i behandlingen av depression framöver, men att det kvarstår ett antal frågetecken. Bland annat håller en internationell så kallad fas 3-studie just nu på att titta på både effekt och eventuella biverkningar hos patienter.

– När de resultaten är klara så vet vi förhoppningsvis betydligt mer, säger han till TT. 

Studien publicerades den 1 maj och tidskriften BMJ har efter det flaggat för att analysen av statistiken innehåller ett fel i de metodologiska uträkningarna. Tidskriften ska återkomma i frågan om detta gör att det finns anledning att ändra slutsatserna eller ej.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV