Radar · Inrikes

Magiska svampar kan testas på döende patienter i Sverige

Magiska svampar kan dämpa ångest och oro hos dödssjuka patienter i livets slutskede.

Hundra patienter som är så pass sjuka att de befinner sig i livets slutskede ska få terapi med magiska svampar i en banbrytande studie där Uppsala universitet deltar, rapporterar SVT.

Det handlar om patienter med sjukdomar som Parkinson, MS, ALS eller KOL, som ska få testa en behandling med den psykedeliska substansen psilocybin, som finns i vissa svampar. Psilocybin har tidigare testats på personer som lider av depressioner och visat sig ha positiva effekter. Nu vill forskare vid Uppsala universitet se om substansen kan hjälpa dödssjuka människor med deras ångest och oro. 

– Vi hoppas på att kunna ge människor med långt framskriden sjukdom en bättre sista tid i livet med denna behandling, säger Inna Feldman docent i hälsoekonomi, till SVT nyheter.

Totalt kommer hundra personer att ingå i studien som är den första i sitt slag, som också har fått finansiering av EU. Forskarna hoppas kunna börja genomföra testbehandlingen under 2027. 

Studien ”Psypal” är ett samarbete mellan nitton länder och koordineras av University Medical Centre Groningen i Nederländerna.

Hjälper mot depression

Syre har tidigare rapporterat om flera olika studier där magiska svampar och substansen psilocybin har använts. 

Psilocybin gör att nervtrådar i hjärnan som tidigare inte har kommunicerat med varandra börjar göra det. Det kan leda till effekter som hallucinationer och ångest, men kan samtidigt minska depressiva symptom. 

Deltagarna i den studien fick olika doser och i den grupp som fick den högsta dosen syntes en tydlig minskning av depressionssymptomen.

Att använda något som länge har klassats som narkotika är inte helt okontroversiellt, men under senare år har forskningen anammat magiska svampar som en potentiellt mycket intressant område, just när det kommer till depressioner och ångest. Det har till och med getts en doktorandkurs på Karolinska institutet med namnet Psykedelisk vetenskap. 

För två år sedan beviljade Vetenskapsrådet medel till forskning kring psilocybin och cancersjuka med depression.

Syre intervjuade vid tillfället Per Carlbring, psykolog, forskare och aktiv inom Nätverket för psykedelisk vetenskap, som berättade att det här var ett nytt forskningsområde. 

– Det är det senaste. De har beviljat nästan 20 miljoner för forskning kring personer med cancer som är i slutet av sina liv, där det kan finnas ångest inför att dö. Man har sett preliminära resultat internationellt om att psykedelia skulle kunna reducera rädslan kring döden. Så att den sista tiden inte behöver vara full av ångest, utan att man kan göra fler saker och utnyttja sin sista tid så bra som möjligt, sade han till Syre. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV