Radar · Miljö

Aktivister blockerade väg i fem minuter – gripna för sabotage

Arkivbild från en annan vägblockadsaktion som Återställ våtmarker genomförde i slutet av mars 2022.

Tre klimataktivister klättrade upp på vägskyltarna ovanför väg 73 i höjd med Gubbängen under tisdagsmorgonen. De är nu gripna och misstänkta för sabotage.

Ytterligare sex aktivister från Återställ våtmarker blockerade i samma aktion trafiken i norrgående riktning, vilket gjorde att polisen tvingades stänga av trafiken. 

I en livevideo som Återställ våtmarker lagt upp på sin Facebooksida syns hur aktivisterna valde att gå av vägen igen efter polisens uppmaning. Då hade de blockerat trafiken i fem minuter och fyra sekunder, med banderoller med budskapet återställ kollektivtrafiken.

I videon syns också en av aktivisterna samtala med polisen om att de misstänks för brottet sabotage. Han uttrycker att ”sabotage är ett krigsbrott för att slå ut telekommunikation eller järnvägsnät” och polisen svarar att han senare kommer att bli förhörd ”men just nu är du gripen för sabotage”. 

Syre har tidigare rapporterat om att flera jurister kritiserat rubriceringen sabotage för att vara oproportionerlig. I maj förra året friade Svea hovrätt en minderårig aktivist som i tingsrätten dömts för sabotage.

”Sammanfattningsvis har det inte handlat om en så allvarlig störning av den allmänna samfärdseln som får anses ha avsetts med bestämmelsen om sabotage”, skrev hovrätten i domen.

Under måndagen startade Återställ våtmarker en aktion som kommer att vara under fyra veckor och där de öppnar spärrarna i Stockholms kollektivtrafik. Budskapet är återigen ”Återställ kollektivtrafiken” och att det borde vara gratis att resa kollektivt, samtidigt som fossila subventioner borde avskaffas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV