Glöd · Debatt

Det finns inga djurvänliga djurparker

Schimpans klättrar på träställningar.

World Animal Protections djurparksguide må ha ett gott syfte, men den har stora brister bland annat i synen på artbevarande och närkontakt med vilda djur, anser Johanna Månsson.

Öppet brev:

Hej Svenska World Animal Protection!

Det vore önskvärt om ni justerar lite grann i er djurparksguide. Guiden i sig må ha ett gott syfte men i mångt och mycket bristfällig. Det finns nämligen inga djurvänliga djurparker.

Här nedan presenteras tre punkter jag anser är extra alarmerande. Det finns så klart mer att anmärka på när det kommer till djurparker, men jag ska hålla mig kort.

Er guide ger tummen upp för djurparker som inte tillåter närkontakt med vilda djur. Men hur ska en tolka att exempelvis Borås Djurpark fått grönt ljus på det kriteriet? Parken erbjuder bland annat besökare (mot betalning mellan 900-1900 kr) att agera djurskötare hos elefanter. Är inte det om något närkontakt med vilda djur?!

Guiden ger även grönt ljus för parker med artbevarande. Det hade då varit på sin plats, för de icke mänskliga djurens skull, att upplysta allmänheten om att djurparkers bevarandearbete mest är ett spel för gallerierna. Ta gärna del utav SVT:s dokumentär Djurparkskriget. Forskning visar att inspärrade djur förändras både psykiskt som fysiskt och lär knappast överleva eventuell förvildningsprogram.

Att Nordens ark och Vildriket får högsta betyg för djurvänlighet, medan Kolmården och Skansen uppvisar stora brister, säger egentligen inte så mycket. Svenska djurparker avlivar årligen djur och vägrar redovisa orsakerna. En granskning från Djurrättsalliansen visar att även livshotade arter, som afrikanska vildhundar från Borås Djurpark, kan dödas i svenska djurparker utan garanti för artbevarande. Så oavsett hur svenska djurparker rankas är inga djurvänliga, då de rutinmässigt dödar fullt friska individer!

I slutändan handlar verksamheter med djur i bur främst om pengar, men också om föråldrade attityder. Det är lika fel att tillåta cirkusar att hålla elefanter som att förvara dem på Borås Djurpark och på Kolmården. Där går er organisation samma linje som jag. Djurparker med elefanter, orangutanger, delfiner, gorillor och schimpanser är mycket svåra att anpassa till ett liv i fångenskap.

Dessutom finns viltfångade elefanter, som i ringa ålder utsätts för tortyrliknande metoder för att foga sig för människan, på Borås Djurpark och Kolmården. Men alla dessa stackars elefantindividers öde får jag basunera ut en annan gång. Läs gärna mer om elefanter i människans våld via pimi.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV