Radar · Djurrätt

Djurrättsalliansen: 83 döda djur på Borås djurpark

På Borås djurpark dog 83 djur 2023. Flera av djuren tillhörde akut eller starkt hotade arter, däribland afrikanska vildhundar, skriver Djurrättsalliansen, som granskat Borås djurparks artinventeringslista.

Djurrättsorganisationen kritiserar i ett pressmeddelande avlivandet av bland annat de nio afrikanska vildhundarna, som beskrivs som ”friska individer”, och uppger att 56 afrikanska vildhundar ska ha dött på djurparken de senaste tio åren.

– Djurparker är inte på något vis en förutsättning för artbevarande, utan det arbetet behöver bedrivas på etiska sätt. En stor förändring måste till, som innebär stora utmaningar, men att hålla fast vid en förlegad djursyn där djur tillåts utnyttjas som nöjesobjekt är inte rätt väg framåt, säger Malin Gustafsson, Djurrättsalliansens talesperson.

Borås djurpark uppgav till organisationen att ”dödsfall och avlivningar av djur i djurparken kan ha olika bakgrund” samt hänvisar till information på hemsida och medier.

Syre har tidigare rapporterat om Djurrättsalliansens andra granskningar av djurparker, där djurparkerna genomgående inte vill svara på frågor kring hur djuren har dött.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV