Radar · Djurrätt

Djurrättsalliansen: Utrotningshotade djur dör men djurparkerna berättar inte varför

Fem addaxantiloper dog under förra året på Kolmårdens djurpark.

Över 300 djur har dött på Kolmårdens djurpark och Parken zoo under förra året. Många av de döda djuren var från utrotningshotade arter, visar en ny granskning av Djurrättsalliansen. De utpekade djurparkerna har dock valt att inte svara på exakt hur djuren har dött.

Djurrättsalliansen har granskat den så kallade artinventeringslista som djurparkerna ska skicka in till länsstyrelsen varje år. Listan innehåller information om läget för djuren som finns på djurparken, om några har dött, flyttat eller fler har tillkommit.

Granskning av djurparken Kolmården visar att bland annat att fem addaxantiloper, tre damagaseller, två kameler, tre nilvattenbockar och tre grevyzebror dog på djurparken under 2023. Det är arter som akut eller starkt hotade. Totalt dog 139 djur på Kolmårdens djurpark, skriver Djurrättsalliansen, som har frågat djurparkerna vad som är dödsorsakerna, exempelvis om djuren har dött av naturliga orsaker eller avlivats.

Kolmården har inte svarat i de specifika fallen men säger till Djurrättsalliansen att avlivning av djur ska ses som en sista utväg.

”Orsakerna för avlivningarna av djuren på föregående års artinventeringslista innefattar exempelvis behov av att anpassa flockens storlek, eller att ett djur varit död- eller svagfött, sjukt, skadat eller gammalt,” svarar Kolmården.

Friska djur dödas

Djurrättsalliansen har gjort tidigare granskningar av svenska djurparker och menar att det har visat sig flera gånger att utrotningshotade och fullt friska djur dödas.

– Att avlivning av friska individer ens ses som ett alternativ eller ett slags lösning är fruktansvärt. Det handlar om tänkande och kännande individer. Det blir oerhört motsägelsefullt när Kolmården inte är öppna med vad de gör med djuren när de samtidigt propagerar för att de ”bevarar” dem. Vi hoppas att fler människor av etiska skäl väljer att inte besöka djurparker, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

I granskningen av djurparken Parken zoo i Eskilstuna visar det sig att 196 djur dog under förra året. Även här rör det sig om arter som är akut eller starkt hotade, bland annat tre ringsvanslemurer, tre jätteuttrar, två asiatiska vildhundar, fem visayavårtsvin och en trädleopard.

Djurrättsalliansen skriver att organisationen har ställt frågor till Parken zoo om dödsorsakerna, men att djurparken inte har svarat. Dock går det att läsa i artinventeringslistan att några av dem bland annat har avlivats av ”välfärds- och hälsoskäl” men inte vilka dessa var, rapporterar Djurrättsalliansen.

Granskningen av dödsfallen på djurparkerna

Djurrättsalliansen har begärt ut och granskat artinventeringslistorna, som djurparkerna årligen måste skicka in till länsstyrelsen.

Listorna ser olika ut för olika djurparker; i vissa listor framgår bara djurarten och antalet djur som dött och i vissa går det att utläsa om djuren avlivats eller om de dött av andra orsaker, exempelvis medicinska skäl. I Kolmårdens lista framgår vilka djurarter som har dött och antalet, men ingen övrig information om de specifika individerna.

Djurrättsalliansen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV