Radar · Mänskliga rättigheter

Iran fördöms efter fler avrättningar

Demonstrationerna i Iran inleddes i september efter att 22-åriga Jina Amini dog i häktet.

På lördagen hängdes två män i Iran på grund av anklagelser om att ha mördat en medlem i den så kallade basijmilisen i samband med de senaste månadernas protester. Avrättningarna fördöms nu internationellt och människorättsaktivister uppmanar till krafttag mot den iranska regimen.

Mohammad Mahdi Karami and Seyyed Mohammad Hosseini avrättades på lördagen, efter att ha dömts för mord samt ”korruption på jordens yta”, rapporterar TT. Den islamiska republikens rättsväsendes nyhetsorgan Mizan uppger att männen ska ha mördat en medlem ur den så kallade basijmilisen i samband med protester i staden Karaj i början av november.

Över 500 personer beräknas ha dödats i protesterna som bröt ut i Iran efter 22-åriga Jina Aminis död i september. Det iranska rättsväsendet uppger att totalt elva dödsdomar har utfärdats i samband med protesterna, men olika aktivister uppskattar att uppemot 16 personer redan kan ha avrättats.

Internationella fördömanden

Avrättningarna fördöms av bland andra FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, som skriver på Twitter att männen avrättades efter ”orättvisa rättegångar som baseras på påtvingande erkännanden” och att det är ”chockerande att Iran fortsätter att avrätta demonstranter, trots internationella protester”.

Även den brittiske utrikesministern, James Cleverly, fördömer avrättningarna och uppmanar Iran att ”omedelbart stoppa våldet mot sitt eget folk.”

”Den iranska regimens avrättning av Mohammad Mahdi Karami och Seyed Mohammad Hosseini är avskyvärd. Storbritannien är starkt emot dödsstraff under alla omständigheter”, skriver han på Twitter.

EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver i ett uttalande att EU är ”förskräckta” över avrättningarna och att ”detta är ännu ett tecken på de iranska myndigheternas våldsamma förtryck av civila demonstrationer”.

”Politiska kostnaderna måste öka”

Den New York-baserade organisationen Center for Human Rights in Iran skriver i ett pressmeddelande att länder som fortfarande har relationer med Iran måste dra tillbaka sina ambassadörer från landet och kräva ett stopp på avrättningarna och statligt våld mot oliktänkande.

Även Nazanin Boniadi, ambassadör för Amnesty International i Storbritannien, skriver på Twitter att de ”politiska kostnaderna för de iranska avrättningar måste öka.”

Det rapporterar the Guardian.

Läs mer: 

Ytterligare två avrättade i Iran

Iranska HD avvisar överklaganden av dödsdomar

Minnesceremoni för döda demonstranter besköts

Informerade svenskar ska få regeringen att markera mot Iran