Radar · Utrikes

Minnesceremoni för döda demonstranter besköts

De landsomfattande demokratiprotesterna i Iran började med Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar den 16 september.

I den kurdiska staden Javanroud i västra Iran samlades på lördagen ett hundratal människor för att hedra människor som mist livet i samband med de pågående demokratiprotesterna. Då öppnade regimens säkerhetsstyrkor eld mot de sörjande.

En 22-årig man sköts till döds, rapporterar den Norgebaserade människorättsorganisationen Hengaw. Åtta andra ska ha sårats, varav två allvarligt.

Minst 14 000 människor har enligt FN gripits sedan protesterna inleddes i september, efter att den unga kvinnan Mahsa Zhina Amini avlidit i moralpolisens förvar. Hundratals demonstranter har också dödats av säkerhetsstyrkor och ett tiotal har dömts till döden, ofta med hänvisning till brottsrubriceringen ”krig mot Gud”.

Omprövar domar

Tidigare i december avrättades två av de dömda. På lördagen meddelade Irans högsta domstol samtidigt att en ung man ska få sin dödsdom omprövad.
Det är tredje gången domstolen beviljar omprövning av dödsstraff som utdömts i anslutning till protesterna.

Den 26-årige man som nu får en ny rättegång är även han dömd för ”krig mot Gud”. I mer profana ordalag ska han, enligt utlandsbaserade människorättsorganisationer, ha dömts för att tänt eld på soptunnor och bildäck.

— Jag hoppas verkligen att Högsta domstolen upphäver min klients dödsdom, säger mannens advokat Hamed Ahmadi, som hävdar att han kommer att åberopa ny bevisning, till den halvstatliga iranska nyhetsbyrån ILNA.