Radar · Djurrätt

Svenska björnen Diego är räddad

Många hjälpte till för att rädda björnen Diego från avlivning.

Björnen Diego hotades av avlivning efter att Orsa rovdjurspark hade stängt och han var ensam kvar. Men efter en intensiv insamling har han fått flytta till en djurpark i England.

När Orsa rovdjurspark stängde under förra året var det oklart vad som skulle hända med djuren.

– Vi har många djur i djurparken och anledningen till varför den här processen kommer att ta 1,5–2 år är för att vi ska hitta så bra hem som möjligt till så många djur vi kan, sa Mari Tara, vd för Grönklittsgruppen, till SVT Dalarna.

De djur som inte kunde omplaceras skulle avlivas. Ett år senare hade alla björnar utom Diego fått nya hem. En djurpark i England ville ta emot björnen men behövde ekonomisk hjälp för att kunna genomföra flytten. Det startades en insamling genom Gofoundme och bland andra Lili och Susie Päivärinta, som driver Djurens ö, bad om bidrag för att rädda Diego.

Facebookinlägget av Djurens ö följs av kommentarer som ”Djurparken som äger denna björn och som använt honom som publikdragare ska banne mej se till att han får ett värdigt liv och får komma till ett bra hem!”. Många påpekar att det är skamligt att friska djur ska avlivas och att det på djurparker alltid är kommersiella intressen som trumfar djurens väl.

Diego hittades övergiven som unge
Diego hittades övergiven som unge. Foto: Skärmdump från Gofundme

Alla djur som fanns kvar på Orsa rovdjurspark i januari skulle avlivas, så när insamlingen startade den 9 oktober var det inte mycket tid kvar. Målet var 70 000 brittiska pund, motsvarande nära 950 000 kronor och mindre än en månad senare har redan nära 800 000 kronor samlats in. Runt 3 500 personer har bidragit till Diegos räddning.

Eftersom målet är nära har djurparken möjlighet att bygga en stor inhägnad för att ta emot björnen och den 4 november rapporterade Jimmys farm att Diego har fått komma till sitt nya hem.

”Vi ska skapa ett habitat som nära liknar hans naturliga habitat, som låter honom utöva naturliga beteenden och erbjuder stort utrymme för honom att ströva omkring och utforska”, meddelar Jimmys farm.

”Det här skulle inte vara möjligt utan ert stöd och vi är oerhört tacksamma för ert engagemang för att göra en positiv förändring för djur som Diego”, står det i insamlingen.

Diego går in och ut och matas med honung. Foto: Skärmdump från Youtube Foto:
Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Ett videoklipp visar hur Diego gör sig hemmastadd i sin nya omgivning och parken meddelar att han mår bra.

Diego hittades övergiven som liten unge och växte upp i Orsa rovdjurspark. Det är ingen som vet varför han var övergiven och enligt lag får inte björnhonor som har ungar skjutas. Men eftersom honorna vill skydda sina ungar är det inte ovanligt att de lockar bort hundarna och jägarna från ungarna och dödas eftersom de till synes är ensamma. Flera av honorna som sköts i årets jakt hade vätska i spenarna, vilket tyder på att de diade ungar.

Syre har sökt ägaren till Orsa rovdjurspark men inte fått något svar.

Läs mer:

Bara nio djurparker får godkänt

Friska djur avlivas på svenska djurparker: ”Finns ingen ursäkt”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV