Zoom

Bara nio djurparker får godkänt

Många djur blir stressade av besökare och utvecklar onaturliga beteenden i fångenskap.

Nu öppnar många djurparker för säsongen. Under sommaren väntas flest besökare, men alla parker är inte så djurvänliga som de kan verka. I en granskning av World animal protection Sverige är det bara nio av 21 som får grönt ljus och endast en som uppfyller alla krav.

Nordens ark är den enda svenska djurparken som får tummen upp för alla sex kriterier uppställda av World animal protection Sverige. Totalt nio blir godkända för minst tre kriterier.

– Där är det mycket att arbeta på, definitivt. Just det viktigaste som vi lyfter, att djurparkerna jobbar med hotade arter, är det lite av en besvikelse att det inte är fler som fokuserar på, säger Lina Dahl, kampanjansvarig för vilda djur i World Animal Protection Sverige.

De nio bästa djurparkerna är alla medlemmar i Svenska djurparksföreningen och den europeiska djurparksorganisationen EAZA. Det garanterar en viss minimistandard enligt World animal protection. Ingen av de nio tillåter heller närkontakt med vilda djur. När besökare får klappa ormar och spindlar, dyka med hajar eller mata surikater är det extra stressande för djuren. Tio av parkerna erbjuder närkontakt. Kolmården låter dessutom vilda djur uppträda i föreställningar med delfiner, sälar och rovfåglar. Ägaren Parks and resorts har lovat att delfinariet ska avvecklas men har inte kunnat tala om när.

Närkontakt och medlemsskap i djurparksföreningar är de två viktigaste kriterierna för djurhållningen. Ett annat är att det inte ska finnas en konsertanläggning eller nöjesfält i närheten. Höga och ihållande ljud är en stor stressfaktor för djuren. En hållbarhetspolicy och arbetet med hotade djurarter och bevarandeprojekt är ytterligare kriterier som World animal protection Sverige har tittat på.

Svårt med fångenskap

Bara tre av djurparkerna, Nordens ark, Järvzoo och Orsa rovdjurspark, har minst 60 procent hotade arter. Det finns flera djurarter som har ett stort behov av att bevaras, men ändå är svåra att hålla i fångenskap med tillräckligt hög välfärd. Både Borås djurpark och Furuviksparken har orangutanger och schimpanser. Borås djurpark har dessutom elefanter som kräver stort utrymme och mycket stimulans.

– Många djurparker har arter som inte alls passar in på djurparker, som schimpanser och tigrar och så vidare, vilket gör det svårt i sig, oavsett vilken yta de har, säger Lina Dahl.

– Det är vilda djur och det är svårt att tillgodose deras behov i fångenskap. Generellt anser vi att djuren ska få vara vilda i naturen.

I bland finns det ändå en poäng med djurparkerna, om djuren får leva goda liv där.

– När det handlar om hotade arter som behöver hjälp, då har djurparkerna en funktion och kan bidra på många sätt. Men annars har vi svårt att se att de gör någon nytta, förutom nöje.

Lina Dahl poängterar att det är viktigt att djurparken arbetar med olika bevarandeprojekt.

– Det borde vara en grund i sig för att få driva en djurpark.

Sju djurparker får grönt ljus för sina insatser för att bevara hotade arter, både i det egna arbetet på parken och i det vilda. Det är Järvzoo, Nordens ark, Orsa rovdjurspark, Parken zoo, Skansen, Skånes djurpark och Universeum. En av dem, Parken zoo i Eskilstuna, får bara godkänt för två kriterier, medlemsskap och bevarandeprojekt. De andra sex hör till de nio bästa, tillsammans med Borås djurpark, Furuviksparken och Lycksele djurpark.

"Tyvärr kan vi konstatera att det finns stora förbättringar att göra i de svenska djurparkerna
"Tyvärr kan vi konstatera att det finns stora förbättringar att göra i de svenska djurparkerna. Mindre än hälften, 9 av 21, hamnar på vår gröna lista" , säger Lina Dahl i ett pressmeddelande.Foto: World animal protection

World animal protection Sverige har sammanställt Djurparksguiden genom en enkät till samtliga djurparker och information från deras egna hemsidor. Fyra parker fick rött ljus på de två grundläggande kriterierna om närkontakt och medlemsskap i djurparksföreningar: Junsele djurpark, Kungsbyn, Malmö Reptilcenter och Varbergs tropikarium. De svarade inte heller på enkäten. Junsele djurpark och Malmö reptilcenter får inte godkänt på ett enda kriterium. Kolmården tropikarium, Kungsbyn, Varbergs tropikarium och Ystad djurpark klarar bara ett kriterium – att det inte finns något nöjesfält eller konsertanläggning i närheten.

– I stället för en djurpark som fokuserar på bevarande blir det då snarare ett nöjesfält och det är inte något som vi ser som positivt alls, säger Lina Dahl.

Hon tycker det är viktigt kolla upp ifall djurparken man vill besöka arbetar aktivt med att bevara hotade arter. Väl på plats ska man sedan tänka på att det är djurens hem. Man ska inte springa, väsnas, banka…

– Respektera djuren så du inte stör dem och medför stress.

World animal protection Sverige har en lista med fem punkter att tänka på inför ett besök. Förutom artbevarande och respekt ska man inte bli missnöjd om man inte kan se alla djur i en stor anläggning, eftersom det innebär att djuren har möjlighet att gå undan när de vill vara ifred. Man ska inte heller besöka några shower med vilda djur och undvika närkontakt.

– Om man får gå nära något djur i en park så avstå, för det kan medföra stress för djuren. Både för vilda djur, som man i bland kan få möjlighet att klappa, men även tama, säger Lina Dahl.

Friska djur dödas

Att djurparker överhuvudtaget existerar kritiseras av många djurrättsorganisationer. De finns till för att människor ska kunna titta på djur på nära håll, billigt och bekvämt, enligt Djurens rätt. Syftet att bevara hotade arter anses vara ett svepskäl, att skydda djuren i sin naturliga miljö är i så fall bättre. Bara i extremfall kan avelsprogram i fångenskap behövas, men att då visa upp djuren för ständiga åskådare skapar bara stress, menar Djurens rätt. Många studier visar också att djur i fångenskap utvecklar onaturliga och stereotypa beteenden i brist på stimulans. Det kan vara att de går runt i cirklar eller sitter och vaggar från sida till sida. Dessutom kan de få olika hälsoproblem, ibland orsakade av inavel.

Varje år dödas också hundratals djur på svenska djurparker, många är helt friska och en del av dem är utrotningshotade. Det är en nödvändig process för att undvika inavel och problem med bråk bland flockdjuren, menar djurparkerna. Även det är ett svepskäl, konstaterar Djurrättsalliansen, som hävdar att avlivning av vuxna djur är en förutsättning för att djurparkerna ska kunna föda upp nya ungar – som är mer lätthanterliga och lockar besökare. Djurrättsalliansen granskar varje år hur många och vilka djur som dör och avlivas på flera stora djurparker. Under 2020 dog eller dödades totalt 1 118 djur på tio av Sveriges största djurparker.

Läs mer: 

Friska djur avlivas på svenska djurparker: ”Finns ingen ursäkt”

Utrotningshotade djur avlivas på svenska djurparker

Krav på djurvänliga hem när Kolmårdens delfiner ska flyttas

21 djurparker granskas

Borås djurpark, Furuviksparken, Gotlands djurpark, Junsele djurpark, Järvzoo, Kolmårdens djurpark, Kolmårdens tropicarium, Kungsbyn, Lycksele djurpark, Malmö reptilcenter, Nordens ark, Orsa rovdjurspark, Parken zoo, Skansen, Skansen-akvariet, Skånes djurpark, Tropikariet i Helsingborg, Universeum, Varbergs tropicarium, Ystad djurpark, Ölands djurpark. 

Källa: World animal protection Sverige