Radar · Djurrätt

Krav på djurvänliga hem när Kolmårdens delfiner ska flyttas

Arkivbild på en av Kolmårdens delfiner från 2016.

Beskedet om att Kolmården avvecklar sitt delfinarium togs emot med glädje från flera djurrättsorganisationer. Men nu återstår frågan om vart delfinerna kommer att flyttas.

I mars gick Kolmården ut med beskedet om att de gradvis kommer att avveckla sitt delfinarium, vilket fick flera djurrättsorganisationer att jubla.

– I dag är vi glada. Det finns många delar med att man håller delfiner i fångenskap som kan ses som extremt grymt, sade Djurrättsalliansens Daniel Rolke, som har arbetat för detta i över trettio år.

”Får inte flyttas till nytt delfinarium”

Nu återstår frågan om vart delfinerna kommer att ta vägen. I en ny undersökning, som Novus har genomfört på uppdrag av World animal protection Sverige, svarade 76 procent av svenskarna att de tycker att det är viktigt att delfinerna flyttas till en plats där de får utlopp för sitt naturliga beteende.

– För delfinerna räcker det inte med att Kolmården slutar med sina shower. De får inte sedan flyttas till något nytt delfinarium där de tvingas fortsätta att uppträda. Novus-undersökningen visar tydligt att vi har svenska folket bakom oss när vi kräver en djurvänlig flytt av delfinerna. Jag hoppas verkligen att Kolmårdens ägare Parks and resorts lyssnar på den här starka opinionen, säger Lina Dahl, kampanjansvarig i World animal protection Sverige i ett uttalande på organisationens hemsida. 

”Ingen brådska”

Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts, skriver i ett mejl till Syre att det är ”otroligt glädjande att se att vi är många som är engagerade och måna om att djuren ska få det så bra som möjligt”. I nuläget är ingenting bestämt om vart delfinerna kommer att flyttas. 

– Att hitta nya, bra hem till delfinerna kommer vara ett av våra absolut största fokus de kommande åren. Vi är väldigt måna om att hitta bra hem till delfinerna och därför har vi ingen brådska i det arbetet, det får ta den tid det tar. Vi ska titta på och utvärdera alla olika möjligheter som finns och vi har tillsatt en arbetsgrupp som jobbar med just detta, skriver hon i mejlet.

Flera djurrättsorganisationer jobbar för att de här delfinerna inte ska behöva flytta till andra delfinarier. Lyssnar ni på dem?  

– Vi har som utgångspunkt att vi kommer att titta på alla olika möjligheter och utvärdera dessa, så just nu stänger vi inte dörren för något. Det viktigaste är att delfinerna får nya bra hem, med god vård och omsorg.