Radar · Djurrätt

Efter många år av protester – Kolmården stänger sitt delfinarium

Arbetet med att leta nya hem åt Kolmårdens tolv delfiner inleds nu.

Kolmården kommer nu att avveckla sitt delfinarium – och djurparkens tolv delfiner kommer att få flytta till nya hem. En seger, menar Daniel Rolke på Djurrättsalliansen, som har arbetat mot detta i över trettio år.

På onsdagsförmiddagen gick Kolmårdens djurpark ut med beskedet om att de gradvis kommer att avveckla sitt delfinarium. Enligt djurparken har beslutet tagits som ett led i ett arbete med att fokusera mer på att bevara hotade djurarter. Arbetet med att hitta nya hem till delfinerna inleds nu – och kan komma att ta flera år, enligt djurparkens VD Christine Karmfalk.

– Delfinerna betyder mycket både för oss och våra besökare. Att avsluta delfinverksamheten var därför ett svårt beslut att fatta. Men i en situation där bevarandearbetet blir allt viktigare behöver vi göra ännu mer för hotade djurarter och därför är beslutet både rätt och viktigt. Vårt största fokus framöver kommer att vara att hitta nya bra hem till delfinerna, ett arbete som får ta den tid det tar, säger hon i ett pressmeddelande.

En som jublar i dag är delfinaktivisten Daniel Rolke. Han startade föreningen Rädda delfinerna på 90-talet och är nu ordförande för Djurrättsalliansen. Han har arbetat för just detta i över trettio år.

– I dag är vi glada. Det finns många delar med att man håller delfiner i fångenskap som kan ses som extremt grymt. De senaste åren har delfinarium i flera länder stängts ner. Kolmården har gått lite emot det, men under de senaste tre åren har vi hållit dialog med ägarna. Vi har pratat om utvecklingen i samhället och att vi tror att det skulle vara positiv PR för dem att avveckla det här, säger han till Syre.

Läs mer:
Ingen frihet i sikte för kolmårdens delfiner