Radar

Flera rödgröna profiler flyr X för ny plattform

Sedan Elon Musk tog över Twitter, numera X, har plattformen dragits med en rad problem.

Sedan Elon Musk tog över X (tidigare Twitter) för ett drygt år sedan har plattformen kämpat med en rad problem och många användare har flytt till andra plattformar. Tidigare vänsterledaren Jonas Sjöstedt tillhör de som nu övergett plattformen till förmån för en av utmanarna, rapporterar Expressen.

– Många antirasister, feminister eller miljövänner står inte ut på Twitter längre. På Bluesky möts de igen, säger Jonas Sjöstedt till Expressen.

Han har nu lämnat X för att istället öppna ett konto på plattformen Bluesky, en plattform som bland annat Twitterskaparen Jack Dorsey ligger bakom.

Sjöstedt är inte ensam. Även tidigare riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) uppger för tidningen att han börjat avveckla sitt konto på X och börjat med Bluesky.

– Det är så mycket troll och idioter. Sedan vill jag inte ha med Elon Musk att göra. Han har ballat ur, säger han till Expressen.

Även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ska ha öppnat ett konto på Bluesky. Hon har dock kvar sitt X-konto.

Sedan Elon Musk tog över har modereringen på plattformen kraftigt minskats ner. Kritiska röster menar att personangrepp och desinformation får härja fritt. I oktober meddelade EU-kommissionen att man inlett en undersökning för att se om X bryter mot lagen när det gäller spridning av olagligt innehåll och desinformation, bland annat kopplat till kriget mellan Israel och Hamas.

Men än så länge är det i antal sett rätt få personer som börjat använda Bluesky. Mediestrateg Brit Stakston säger till Ny teknik att det bubblat som ett alternativ till X det senaste året, men att landskapet för sociala medier kommer att bli mer nischat framöver, och där kommer X fortsätta att ha en roll.

– Det är fortfarande en jätteeffektiv kanal för att göra politiska utspel och sätta en brandfackla i något som plockas upp av medier, säger Stakston.

Läs mer:

Twitter lägger ner sitt integritetsråd: ”Allvarlig förtroendeskada”

Musk hotar stämma granskare av hatinnehåll

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV