Radar · Basinkomst

Oscarsnominerad regissör hyllar basinkomst

Ruben Östlund är intresserad av basinkomst, vilket märks i hans Oscarsnominerade film Triangle of sadness.

Om drygt en vecka drar Oscarsgalan i gång. Och där är basinkomst eller medborgarlön med på ett hörn. Närmare bestämt i den svenska filmen Triangle of sadness som är Oscarsnominerad. 
–  Jag blir rätt deprimerad av den polariserade politiska debatten i dag, säger regissören Ruben Östlund till tidningen Vi.

I filmen Triangle of sadness läser en miljardär på en lyxyacht boken Utopia för realister, som av många ses som en basinkomst-klassiker. Senare ropas meningen ”Stop bullshitting and pay taxes” ut ur högtalarsystemet, när alla passagerare är sjösjuka i en storm. Det är ett citat som Rutger Bregman, författaren till boken, sagt under en ekonomikonferens i Davos, uppger Ruben Östlund, som regisserat Triangle of sadness, till tidningen Vi.

– Det är min hyllning till Rutger Bregman, säger han, och nämner att Utopia för realister är en av hans favoritböcker.

Ruben Östlund säger även att han blir ”rätt deprimerad av den polariserade politiska debatten i dag”, men att boken gjorde honom hoppfull eftersom den kopplar loss idéer från partipolitik och ”tar upp flera intressanta tankar om medborgarlön”.

Medborgarlön är ett annat ord för basinkomst och innebär att människor får en summa pengar regelbundet, utan krav på motprestation. Tanken är att summan ska vara så hög att den går att leva på, men i många experiment i världen har den varit lägre än så. I till exempel försöket med basinkomst i Finland delades en så kallad partiell basinkomst ut, som låg på ungefär motsvarande 5 700 kronor.

Triangle of sadness är nominerad till tre Oscars i kategorierna Bästa regi, Bästa orginalmanus och Bästa utländska film. Oscarsgalan äger rum den 13 mars.

Läs mer:

Så skulle basinkomst påverka välfärdsstaten

4 olika varianter av basinkomst i välfärdsstaten

Basinkomst hotar fackförbundens makt

Därför är finska vänstern för basinkomst – och den svenska emot