Radar · Miljö

Nobben från Uniper – bygger ingen ny kärnkraft i Sverige

Under Unipers årliga presskonferens kom beskedet att företaget inte tänker bygga ny kärnkraft i Sverige.

Tidöpartierna har stora ambitioner om en nysatsning på kärnkraft men har haft svårt att få med sig företagen. Nu meddelar Uniper att företaget inte tänker bygga ny kärnkraft i Sverige, vilket är ett bakslag för regeringens planer.

Det var ett kraftfullt nej som det tyska energiföretaget Uniper levererade på frågan om det tänker bygga ny kärnkraft i Sverige. Företaget ser inte kärnkraft som ett energislag som kommer att vara prioriterat i framtiden utan vill hellre satsa på gas och förnybar energi.

Beskedet kom i Düsseldorf under företagets årliga presskonferens under tisdagen.

Däremot tänker Uniper behålla de kärnkraftverk det redan har i Sverige, men inte investera ytterligare, meddelade företagets vd Michael Lewis, rapporterar Bloomberg.

Uniper producerar och säljer energi som utvinns från kol, kärnkraft, vattenkraft och naturgas. I Sverige äger Uniper Oskarshamn 3, samt är minoritetsägare i Ringhals och Forsmark som Vattenfall driver, skriver Dagens PS.

”Nyckeltillgångar”

Uniper betraktar de reaktorer som de driver i Sverige idag som “viktiga nyckeltillgångar”, både miljömässigt och ekonomiskt, men kommer att lägga om sin strategi den närmaste tiden, något som också presenterades under tisdagen.

Målet är att 80 procent av Unipers produktion kommer från ”zero-carbon” till 2030. För att genomföra sina gröna omvandling kommer Uniper att satsa 8 miljarder euro, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Uniper skriver vidare att dess inkomster från vattenkraft och kärnkraft i Sverige ökade under förra året.

Läs mer:

Flera remissinstanser kritiserar förslag om utbyggd kärnkraft

Enkät: 24 kommuner är öppna för ny kärnkraft