Radar · Miljö

Enkät: 24 kommuner är öppna för ny kärnkraft

Styrande politiker i 24 av landets 290 kommuner är öppna för nya kärnkraftsverk på egen mark.

Minst 24 svenska kommuner är öppna för nya kärnkraftsverk på hemmaplan. Majoriteten av de kärnkraftspositiva kommunerna styrs av Moderaterna. Det visar en enkätundersökning från TT.

Regeringen lade nyligen fram ett förslag om att ta bort flera förbud i miljöbalken för att underlätta för framtida kärnkraftsbyggen. Man vill bland annat ta bort förbudet mot att bygga nya kärnkraftsverk på platser där det i dag inte finns några reaktorer.

– Ska vi kunna gå från ord till handling måste vi skapa förutsättningar för mycket, mycket större elproduktion i Sverige som gör att elektrifieringen är möjlig, sade statsminister Ulf Kristersson på en presskonferens där förslaget presenterades för två veckor sedan.

Förslaget möttes med kritik från bland annat Miljöpartiet och Greenpeace.

– Förslaget att öppna upp för ny kärnkraft på fler platser i Sverige kommer inte hjälpa människor i den energikris vi nu och fortsatt kommer att befinna oss i. Det tar minst ett decennium att bygga och kostar astronomiska summor jämfört med andra kraftslag. Tid och investeringar som hade kunnat gå till energibesparingsåtgärder och effektivisering, satsningar på storskalig solvärme för industrin och havsbaserad vindkraft som snabbt och kostnadseffektivt säkrar vår energiförsörjning i den nya tid vi befinner oss i, skrev Isadora Wronski, senior rådgivare på Greenpeace, i ett mail till Syre i samband med att förslaget presenterades.

Moderatstyrda kommuner mest positiva

Nu visar en ny enkätundersökning från nyhetsbyrån TT att Moderatledda kommuner är mest positiva till nya kärnkraftsverk på hemmaplan. TT skickade ut frågan ”Kan ni tänka er att bygga kärnkraft i er kommun?” till samtliga av Sveriges 290 kommuner.

132 av kommunerna svarade på enkäten. 24 kommuner svarade ja, hälften svarade nej och resten svarade ”vet ej”.

20 av de kommuner som svarade ja på frågan styrs av koalitioner av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. En av de är Ronneby i Blekinge.

– Jag tänker på den energisituation vi har i Sverige och ute i Europa. Då måste vi hjälpas åt. Och då kan vi inte sitta och säga nej och skjuta på frågan till någon annan. Och jag ser stora fördelar lokalt och regionalt med arbetstillfällen och annat. Här finns egentligen bara vinnare, säger Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, till Svt.

Läs mer:

Regeringen vill se kärnkraft på fler ställen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV