Zoom

Nytt avslöjande: Bilder från ”helvetet” på EU:s största äggfarm

Hönorna trängs i långa rader ovanpå varandra i bursystemet hos äggproducenten.

Djurrättsaktivister har arbetat undercover på den största äggfarmen i EU och avslöjat ett omfattande djurplågeri. Bilder och filmer visar hur sjuka, skadade och döda hönor trängs i burar bland äggen som samlas in för export. EU måste uppfylla sitt löfte och införa ett förbud mot burhöns, menar djurrättsorganisationen Anima.

Nära en miljon burhöns och tiotusentals andra höns föds upp hos den största äggproducenten i EU, Fermy Drobiu Woźniak i Polen. Djurrättsaktivisten Sasha som arbetade för producenten under maj och juni 2023 berättar att boende i närheten klagar på farmerna, eftersom stanken därifrån är fruktansvärd. Varje dag samlar arbetarna ihop dussintals eller hundratals döda djurkroppar och slänger på hög. En del är förruttnade efter att ha legat i burarna i veckor.

– Ibland var de blå, och det rann vätskor från dem, säger djurrättsaktivisten Sasha i ett videoklipp.

Arbetarna skrämmer hönorna med en plastflaska på en pinne för att lättare kunna se vilka som inte rör på sig.

– Det här är fruktansvärt. Runt hundra hönor på varje våning. Varenda dag, säger Sasha.

Se bildspel från avslöjandet. Varning för starka bilder. Foto: Anima international Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Öppna i helskärm
1 / 18

Hans partner Oksana berättar om hur hur hon ville försöka hjälpa en höna som hade fastnat.

– När mina medarbetare såg det sa de: ”Lämna henne ifred. Hon kommer att dö ändå, det är ingen idé att försöka rädda henne”.

Sjuka djur tas inte om hand utan lämnas för att dö. Många hönor dör av överproduktion och ägg som fastnar i kroppen. Varje dag rullar det fram blodiga ägg bandet. I en film syns hur äggen på väg till konsumenter dunsar i huvudet på en död höna som har fallit ner på bandet.

Vanligt med kannibalism

Hönorna lever så trångt att de inte kan röra sig, så de trampar och hackar på varandra. Svagare hönor hackas till döds av andra och kannibalism är vanligt.

– En del hönor ser mer ut som dinosaurier än fåglar. De har knappt några fjädrar, bara kala skaft. Det är en mardröm, säger djurrättsaktivisten Oksana.
Hönor dör också genom att de spetsas på sittpinnarna av metall eller trasiga burar, där de blodiga svälter och törstar ihjäl. Gallergolvet som avföringen samlas under gör att hönornas fötter blir deformerade, de har ständiga smärtor och svårt att gå.

Under de sex veckorna när djurrättsaktivisterna jobbade på farmen var det 30 grader varmt inomhus och arbetarna var tvungna att bära flera lager med kläder för att skydda sig mot alla flugor och blodsugande insekter som svärmar runt. Arbetarna vittnar om att det inte genomförs någon desinfektion, trots fågelinfluensan.

– Om jag skulle beskriva min tid när jag arbetade på farmen med ett ord skulle jag säga att det var helvetet. Helvetet för människorna, helvetet för djuren, uttalar Oksana.

Djurrättsaktivisterna Oksana och Sasha verkar för att rädda djur från djurplågeri
Djurrättsaktivisterna Oksana och Sasha verkar för att rädda djur från djurplågeri. Foto: Anima international

Äggproducenten Fermy Drobiu Woźniak äger en femtedel av Polens hönor. 70 procent av produktionen exporteras till ett 60-tal länder i Europa, Asien och Afrika, rapporterar Anima international, som också publicerar ett utdrag om djurvälfärd från företagets hållbarhetsrapport:

”Djur är kännande varelser med förmåga att uppleva känslor. Det viktigaste är att de behöver känna sig trygga. Varje dag övervakar vi hönornas beteende, ser efter deras behov och försäkrar att de lever i de bästa möjliga förhållanden.”

En veterinärbesiktning som utfördes flera vekor efter dokumentationen bekräftar förhållandena som filmerna och bilderna visar, rapporterar Anima som har stämt äggproducenten för djurplågeri.

Burförbud i nytt lagförslag

Burhöns står för mer än 70 procent av äggproduktionen i Polen enligt pressmeddelandet. I juli lämnades 200 000 namnunderskrifter till Polands jordbruksminister om att stödja burförbudet i EU, av Anima international tillsammans med Compassion in world farming Polen. Ett stopp för burar i lantbruket ingår i förslaget på en ny djurskyddslag i EU som skulle ha presenterats i september.

Syre har rapporterat om att den utlovade djurskyddslagen kanske inte blir av, vilket har orsakat många protester från bland annat politiker, forskare och företagare. Bland annat världskända Jane Godall och Peter Singer har skrivit under uppmaningar till EU om att uppfylla sitt löfte. Burförbudet initierades genom medborgarförslaget End cage age, som nådde upp i 1,4 miljoner namnunderskrifter. I hela EU lever fler än 300 miljoner djur i trånga burar, trots att många länder redan har övergått till burfria system. Sverige är inte ett av de länderna.

– EU måste uppfylla sitt löfte och göra sin del i att utrota djurplågeri från vårt livsmedelssystem, säger Kirsty Henderson, vd för Anima international i pressmeddelandet.

Avslöjandet från den polska äggfarmen har gjorts av brittiska organisationen Open cages, som är en del av Anima international.

Läs mer: 

EU:s djurskyddslag kan skrotas: ”Demokratiskt svek”

Emma Wiesner (C) samlar stöd för djuren i EU-parlamentet

Smygfilmade i sex veckor

Djurrättsaktivisterna Sasha och Oksana arbetade undercover i sex veckor i maj och juni 2023 på en hönsfarm i den polska byn Wioska.

Farmen drivs av EU:s största äggproducent Fermy Drobiu Woźniak, som exporterar till ett 60-tal länder i Europa, Asien och Afrika.

Med bilder och videoklipp skildras hur sjuka, skadade och döda hönor trängs bland ägg och avföring i en stor fabriksbyggnad.

Organisationerna Open cages och Anima international står bakom avslöjandet.

Källa: Open cages

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV