Radar · Miljö

Miljöorganisationer köper aktier i klimatskadliga storbanker

Storbankerna Nordea, Swedbank och SEB har lånat ut pengar till bland annat företag som vill bygga nya kolkraftverk.

Nu blir Naturskyddsföreningen och Greenpeace aktieägare i storbanker som ger lån till fossila bolag. Orsaken är att miljöorganisationerna vill stoppa bankernas klimatskadliga verksamheter.

– Att köpa aktier innebär att vi blir delägare och får rätt att ha synpunkter på hur bankernas verksamhet ska bedrivas, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande. 

Det handlar om Nordea, Swedbank och SEB – banker som har har gått ut med att de har höga klimatambitioner, men samtidigt fortsätter att ge lån till fossila bolag vars verksamhet bidrar till att förvärra klimatkrisen.

Efter att ha köpt aktier i bankerna har Naturskyddsföreningen och Greenpeace nu lämnat in motioner till bankernas bolagsstämmor. I dessa kräver de att bankerna ska agera i linje med vetenskapen och sluta ge lån till företag som fortsätter att utvidga utvinningen av fossila bränslen. Förutom att ha lämnat in motioner planerar organisationerna även att närvara på samtliga tre bankers bolagsstämmor nu under våren.

Utlåning undergräver 1,5 gradersmålet

Förra året visade en rapport från Fair finance guide, Naturskyddsföreningen och Greenpeace att just Nordea, SEB och Swedbank har lånat ut över 92 miljarder kronor till fossila bolag de senaste två åren. Mer än hälften av lånen har gått till bolag som vidgar sin utvinning. En del av dessa lån har gjort det möjligt för bolagen att bland annat leta efter ny olja i Arktis. Andra har gått till att utvinna skifferolja och att driva kolkraftverk.

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen
Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Att det tas fram mer fossila bränslen undergräver möjligheten att begränsa den globala uppvärmningen så att den inte blir högre än i snitt 1,5 grader jämfört med förindustriell tid, enligt Internationella energirådet, IEA, uppger organisationerna i ett pressmeddelande. FN:s klimatpanel, IPCC, varnar också för att fortsatt finansiering av fossila verksamheter leder till stora utsläpp i framtiden och att detta inte är förenligt med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

– Handelsbanken och Danske Bank har redan stoppat finansieringen av fossilbolag som utökar sin utvinning. Nu måste SEB, Nordea och Swedbank följa efter och upphöra med denna klimatskadliga utlåning, det kan enkelt göras genom att ägarna godkänner våra motioner under årsstämmorna, säger Rolf Lindahl, ansvarig för energi- och finansfrågor på Greenpeace, i ett pressmeddelande

Nordea har avvisat motionen

Nordeas styrelse har via brev redan avvisat motionen, eftersom de anser att det är upp till styrelsen att fatta den här typen av beslut och inte bolagsstämman, enligt de regler som gäller i Finland där banken ligger.

Miljöorganisationerna räknar dock med att kunna presentera sina motioner på SEB och Swedbanks bolagsstämmor, eftersom de är svenska bolag.

För att förslagen ska gå igenom krävs att en majoritet röstar ja på bolagstämmorna som hålls i mars och april. Bland storägarna av bankernas aktier finns flera svenska pensionsfonder som Alecta, AMF, Folksam, SPP/Storebrand och flera av de statliga AP-fonderna.

Läs mer:

Ny rapport: Miljardutlåning från svenska banker till fossila bolag

Naturskyddsföreningen: Risk för fyra förlorade år för klimat och natur