Glöd · Debatt

Replik: 750 000 palestinier fördrevs från sina hem

Palestinier högtidlighåller al nakba, den stora katastrofen, då palestinier fördrevs för att ge plats åt den nya staten Israel.

Vilka är förutsättningarna för fred i Mellanöstern? Vad är det egentligen som hindrar en tvåstatslösning? Gert Andersson avslutar debatten mellan honom och Kristofer Åberg.

DEBATT. Kristofer Åberg menar att de israeliska bosättningarna inte utgör något hinder för en tvåstatslösning. Att de är ett brott mot folkrätten och kritiserats av FN, EU och USA bekymrar honom inte!

Under åren kring Israels bildande fördrevs cirka 750 00 palestinier från sina hem och sitt land. Detta handlade min ursprungliga insändare om och detta var sionisternas mål på ett tidigt stadium. Det går inte att skylla på dagens högerextrema politiker. Redan på 1930-talet propagerade David Ben Gurion för en fördrivning av palestinierna. Han såg inte detta som något moraliskt problem. En tvåstatslösning var bara ett steg på vägen. När man fått tillräcklig makt skulle man ta över hela landet.

Moshe Dayan sa i ett tal 1969: ”Det finns inte en enda plats som byggts i detta land, vilken inte hade arabisk befolkning tidigare.” Ben Gurion och Dayan var överens: Israel existens bygger på den etniska rensningen av Palestina.

Läs även Gert Anderssons debattartikel Palestinier har levt 75 år i flyktingläger • Kristofer Åbergs replik Israel ville ha en tvåstatslösning – men inte den arabiska sidan • Gert Anderssons replik Illegala bosättningar gör tvåstatslösning omöjlig • Kristofer Åbergs replik Bosättningar är inget hinder för tvåstatslösning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV