Radar · Utrikes

Toppgeneralen liknade stormningen med Hitlers maktövertagande

Mark Milley, Amerikas högst rankade militärofficer och militära rådgivare till presidenten, associerade till den nazityska diktaturen när han bevittnade stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Sedan stormningen av Kapitolium i USA 6 januari 2021 och Donald Trumps desinformationskampanjer om valfusk har en mängd utredningar genomförts. I juletider släppte representanthusets 6-januarikommitté en rapport där den tidigare presidenten anklagades för flera brott. Under helgen offentliggjordes utredningens underliggande bevismaterial.

– De här ser ut som brunskjortor. Det här ser ut som Reichstag-händelsen, sade Mark Milley, Amerikas högst rankade militärofficer och militära rådgivare till presidenten, till sin personal den 6 januari 2021 när han såg mobben som stormade Capitolium.

”Reichstag-händelsen” syftar på när den tyska parlamentsbyggnaden sattes i brand den 27 februari 1933. Branden exploaterades av Adolf Hitler för att sätta den tyska konstitutionen ur spel och bana vägen för den nazityska diktaturen.

Bevismaterial offentliggjorts.

Mark Milleys reaktion av stormningen av Kapitolium har offentliggjorts tillsammans med 1000-tals dokument, SMS-konversationer och vittnesmål från Donald Trumps närmaste krets och allierade. Nya detaljer i materialet understryker att Donald Trump var väl medveten om att han förlorat presidentvalet, men ändå spred han den ”stora lögnen” att valet var riggat. I flera vittnesmål fastställs även att Donald Trump hade planerat att ansluta sig till mobben och marschen till Kapitolium.

Det har sedan tidigare varit känt att högerextremisten Stephen Bannon efter att han lämnat vita huset fortsatt som rådgivare till Donald Trump och att de inför stormningen av Kapitolium hade flera samtal. I det nyligen offentliggjorda materialet framgår att Bannon även efter den våldsamma stormningen planerade fler aktioner. Den 8 januari skrev Bannon till sin talesperson att han ville att en miljon personer under tystnad skulle omringa Kapitolium efter att Joe Biden svurits in som presidentkandidat.

Donald Trump såg också möjligheter att tjäna pengar på desinformationskampanjen om valfusk. Efter valet samlade Trump in 100-tals miljoner dollar, rapporterar New york Times. Trump ville också varumärkesskydda termen ”rigged election”, riggat valfusk.

Flera utredningar

Bevismaterialet har lämnats över till det amerikanska justitiedepartementet och den särskilda åklagaren Jack Smith, som även han utreder stormningen av Kapitolium.

Representanthusets 6-januarikommitté anklagar Donald Trump för fyra olika brott. Iscensättandet av uppror, förhindrande av kongressens verksamhet, bedrägeri och falskt vittnesmål.

Efter den 6 januari har en rad parallella utredningar pågått. FBI utreder Donald Trump för misstänkt spioneri, då Trump haft mängder av hemlighetstämplade dokument i sin fastighet Mar-a-lago. I delstaten Georgia utreds Trump för olaglig valpåverkan. Samtidigt har rättegångar hållits och domar fallit mot bland annat Stephen Bannon, ledare i högerextrema grupper som Oath keepers och Proud boys.

Fem personer miste livet i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Läs mer:

Läckt inspelning avslöjar Trumps strategi att strunta i valresultatet

Transporterade sprängämnen till Washington DC för att stoppa Joe Biden