Radar · Miljö

Studie ger förklaring till mystiska dödsfall av elefanter

Forskare har upptäckt vad som troligen orsakat att en mängd elefanter dog i Zimbabwe för tre år sedan.

År 2020 dog hundratals elefanter i Botswana under oklara förhållanden. Ytterligare 35 dog i grannlandet Zimbabwe. Nu tror sig forskare veta vad som låg bakom.

Till synes oförklarligt dog över 300 elefanter i Botswana och Zytterligare 35 i Zimbabwe under 2020. Elefanter i alla åldrar gick runt i cirklar innan de plötsligt kollapsade och dog. En rad teorier om vad som hänt florerade och regeringsrepresentanter för Botwana konstaterade att man testat närliggande vattenhål och hittat cyanobakterier i dessa, men att många frågor fortfarande var obesvarade.

Nu har ett internationellt forskningsteam analyserat vävnadsprov från elefanterna i Zimbabwe och kommit fram till att det handlar om en ovanlig bakterie kallad Pasteurella Bisgaard taxon 45, som har lett till sepsis, så kallad blodförgiftning, hos elefanterna.

Blodförgiftning till följd av denna bakterie har inte tidigare setts hos elefanter enligt forskarna. Arnoud van Vliet från University of Surrey säger enligt The Guardian att infektionen nu ”läggs till på den växande listan över sjukdomsrelaterade hot mot elefanternas bevarande”.

”Detta utgör ett viktigt bevarandeproblem för elefanter i den största återstående metapopulationen av denna hotade art”, skriver forskarna i rapporten, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature communications.

Läs mer:

Mystisk elefantdöd i västra Zimbabwe

Klimatet dödar fler elefanter i Kenya än tjuvjakt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV