Radar · Djurrätt

Mystisk elefantdöd i västra Zimbabwe

Elefanter i nationalparken Hwange i västra Zimbabwe.

I veckan påträffades tolv döda elefanter nära den välkända nationalparken Hwange i västra Zimbabwe. Myndigheterna uppger att orsaken till att djuren dog utreds och ännu är oklar – men en teori är att de hade ätit giftiga växter.

– Vi har uteslutit sådant som tjuvskytte eftersom betarna är intakta. Vi har också uteslutit cyanidförgiftning eftersom inga andra djur har påverkats, inkluderat gamar som har ätit av dem, säger Tinashe Farawo, talesperson för nationalparken.

Elva döda djur hittades på fredagen och det tolfte på lördagen. De döda elefanterna är unga djur på mellan ett och ett halvt och sex år.

Enligt Tinashe Farawo kan bakterier ligga bakom massdöden. Han säger också att så pass många elefanter finns i området att de växter djuren föredrar att äta är en bristvara, ”så det slutar med att de äter allting, inkluderat en del giftiga växter”.

Farawo säger att parken har en kapacitet att föda maximalt ungefär 15 000 elefanter men att där för närvarande finns 45 000–53 000.

I grannlandet Botswana, som har den största elefantpopulationen i världen med cirka 130 000 djur, dog cirka 300 elefanter tidigare i år sedan de troligen hade fått i sig naturliga gifter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV