Radar · Mänskliga rättigheter

FN antar resolution om eldupphör i Gaza

FN:s generalförsamling i New York har antagit en resolution om eldupphör i Gaza.

FN uppmanar Israel och Hamas till ett omedelbart eldupphör för att humanitärt bistånd ska kunna föras in över gränsen till det krigsdrabbade palestinska området. Sverige var en av länderna som lade ner sin röst, efter att ett tillägg som fördömde Hamas terrorangrepp på Israel inte antogs.

FN:s generalförsamling har antagit en resolution om omedelbart humanitärt eldupphör i Gaza. Den antogs med röstsiffrorna 120–14 med 45 länder som lade ned sina röster.

Resolutionen, som inte är bindande, uppmanar till omedelbar införsel av vatten, mat, mediciner, bränsle och elektricitet, samt obehindrad tillgång till Gaza för FN och andra humanitära organisationer.

Bland länderna som röstade för fanns Frankrike. USA röstade emot.
Bland annat Sverige, Tyskland, Italien och Storbritannien lade ned sina röster efter att ett tillägg som fördömde Hamas terrorangrepp på Israel inte fick en tillräckligt stor majoritet för att antas. Tillägget, som lades fram av Kanada, krävde även att de som tagits som gisslan av Hamas omedelbart släpps.

USA och Israel var kritiska mot den antagna resolutionen eftersom den inte nämnde Hamas. Israels FN-ambassadör Gilad Erdan säger att resolutionen hör hemma på ”historiens soptipp”, samtidigt som islamiströrelsen Hamas välkomnar den.

USA meddelade dock inför omröstningen att landet ställer sig bakom kravet på en paus i kriget mellan Israel och Hamas för att underlätta för hjälpsändningar till invånarna i det palestinska området.

– Vi skulle stödja humanitära pauser för att få in saker, samt att få ut folk, säger Vita husets säkerhetspolitiske talesperson John Kirby.

– Det inbegriper att trycka på för att få in bränsle och för att få tillbaka elektricitet, säger Kirby och tillägger att det är viktigt för sjukvården.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV