Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Djurskydd debatterades i riksdagen –sedan avslogs 130 förslag

Det går trögt i arbetet för att avveckla den svenska minknäringen.

När riksdagen debatterade djurskyddsfrågor härom veckan avhandlades allt från hundsmuggling till minkfarmar. Regeringens nyligen tillsatta utredning för att stärka jordbrukets konkurrenskraft och samtidigt värna djurskyddet gav också upphov till frågor. Inga förslag röstades dock igenom när beslut skulle tas.

I sina anföranden tog de ledamöter som deltog i riksdagsdebatten om djurskydd den 22 mars upp sina respektive hjärtefrågor. Vänsterpartiet vill se ett stopp för pälsdjursfarmning senast år 2025, vilket Kajsa Fredholm (V) argumenterade för.

– Minkfarmer är en grogrund för nästa pandemi. Minkfarmer borde stängas ned lika mycket av folkhälsoskäl som av djurrättsskäl, sa hon, och påminde om att åtta av tio svenskar anser att det inte bör vara tillåtet att föda upp djur i bur för pälsens skull.

– Det känns lite passivt att man inte kan agera proaktivt i frågan.

Marlene Lund Kopparklint (M) replikerade att hon känner sig trygg med det arbete som regeringen har när det gäller fågelinfluensan.

– Jag känner mig också trygg med de kontrollfunktioner som myndigheterna har när det gäller att se till att djurskyddslagstiftningen följs.

Vad vill regeringen med utredning? 

Flera ledamöter lyfte vad de menar är Sveriges höga nivå när det kommer till djurskydd, bland annat med hänvisning till den jämförelsevis låga antibiotikaanvändningen. Sofia Skönnbrink (S) ser dock många frågetecken med den nyligen tillsatta utredningen om att stärka konkurrenskraften för svenska lantbrukare. Är syftet med utredningen att sänka djurskyddskraven i Sverige för att stärka svenska lantbrukares konkurrenskraft, undrade hon. 

Magnus Oscarsson (KD) svarade att man inte vill ”sänka, dämpa eller på något sätt göra att vårt djurskydd blir sämre”.

– Vi vill tvärtom se till att det går att parera detta, dels ha en livsmedelsproduktion värd namnet, öka produktionen, dels se över på vilket sätt vi, jämfört med EU, kan konkurrera på lika villkor.

Från Sverigedemokraterna deltog Beatrice Timgren, som bland annat förde på tal de många incidenter som drabbat djurparker på sistone. Hon propagerade även för ett EU-förbud mot halalslakt och frågade Miljöpartiets Daniel Helldén hur de ställer sig till ”kriminell djurrättsaktivism och civil olydnad”. 

Sabotage inte civil olydnad

Helldén replikerade att civil olydnad per definition innebär att man bryter mot lagar, men sedan är frågan hur man gör det.

– Jag kan tänka mig att man inom Sverigedemokraterna inte är så pigg på att diskutera civil olydnad; det är ju ett parti som är mer intresserat av repressiva åtgärder – kanske även när det gäller frågan om djurvälfärd och att det finns vissa typer av djur som verkligen behandlas på ett osunt sätt. Ur det perspektivet kan man ju säga att civil olydnad är ett sätt att väcka opinion, men sabotage är inte civil olydnad. Vi står inte bakom det.

Andra frågor som återkom under debatten var problemet med hundsmuggling och bristen på veterinärer.

Följande dag sade riksdagen nej till cirka 130 förslag i motioner om djurskydd. Förslagen handlade exempelvis om att Sverige bör arbeta för att förbättra djurskyddet internationellt, bland annat vad gäller handeln med vilda djur, som ökar risken för att sjukdomar överförs till människor. Riksdagen menar att det redan pågår ett omfattande internationellt arbete kring detta.

Läs mer:

Forskare om fågelinfluensa på minkfarm: ”Vi leker med elden”

Svårt för veterinärer att anmäla – följer inte lagen

Minkfarmerna stängs inte – ”Ekonomin går före lagen” 

Svensk djurskyddslag med stora intressekonflikter

34 djurvänliga ledamöter i nya riksdagen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV