Radar · Basinkomst

Tamil Nadu satsar på basinkomst för kvinnor

I delstatsvalet 2021 utlovade M.

Runt om i delstaten Tamil Nadu pågår nu förberedelser för en begränsad form av basinkomst riktad till kvinnor, som ska börja betalas ut i september.

På måndagen invigde chefsministern i Tamil Nadu, MK Stalin, en av de nära 36 000 tältplatser där stödberättigade nu kan registrera sig för basinkomsten. I olika etapper kommer drygt 68 000 volontärer att hålla registreringen öppen. 70 miljarder rupier har avsatts för ändamålet i delstatsbudgeten 2023-2024, rapporterar Economic times.

I förberedande möten har MK Stalin betonat vikten av att nå även de som lever på gatan, är städare eller tillhör urfolk. De som saknar nödvändiga dokument ska få hjälp att ordna fram dem.

Ett erkännande

Chefsministern har uppgett två huvudsyften med reformen, rapporterar Fortune India; dels att erkänna kvinnors livslånga, osjälviska arbete, dels att utradera fattigdomen och ”säkerställa kvinnornas självrespekt och förbättra deras ställning i samhället”.

– På grund av vår tidigare erfarenhet av att ge pengar till människor under covid-tider, har vi beslutat att sätta in 1 000 INR direkt på bankkonton hos kvinnor som kommer att dra nytta av det. Detta kommer att förhindra all korruption och även förhindra läckage, sa MK Stalin i samband med att basinkomstprogrammet lanserades i början av april.

Till skillnad från tidigare former av ekonomiskt bistånd riktat till kvinnor i Tamil Nadu omfattar den nya basinkomsten inte alla, utan endast de kvinnor som är huvudförsörjare för familjer med låg inkomst.

En liknande satsning pågår i Madhya Pradesh, där Unesco finansierade en basinkomststudie 2010-2013. Nu har alla kvinnor i delstaten mellan 23 och 60 år rätt till 1000 rupier per månad. I övrigt gäller samma kriterier som i Tamil Nadu för att berättigas stöd.

Målet enligt Madhya Pradeshs chefsminister Shivraj Singh Chouhan, som företräder hindunationalistiska BJP, är att stärka kvinnors ekonomiska självständighet, förbättra deras hälsa och tillgång till näring samt utöka deras inflytande över familjebeslut.

Diskussion pågår

På federal nivå har dock regerande BJP inte gjort någon liknande satsning. Universell basinkomst diskuterades visserligen inför parlamentsvalet 2019. Kongresspartiet, som är tredje största parti, inkluderade en form av basinkomst i sitt valmanifest men kom alltså inte till makten.

Basinkomst till kvinnor har även utlovats men ännu inte genomförts i Punjab. 
Om Kongresspartiet får makten i Karnataka vid delstatsvalet i maj utlovar partiet en basinkomst på 2000 rupier per månad till kvinnor.

Enligt Fortune India var nedstängningarna i samband med covidpandemin den tändande gnistan för satsningarna på basinkomst – om än i begränsad form.

Här är alla ställen där basinkomst testats i världen

Klimatförändringar driver på människohandeln i Indien

Vad är basinkomst eller medborgarlön – här är grunderna

Fakta: Basinkomst till kvinnor i Tamil Nadu

Ett basinkomstprogram som riktar sig till kvinnor vars familjers inkomst är lägre än 2,5 lakh per år, motsvarande drygt 30 000 kronor. Det finns också begränsningar för hur mycket mark familjen får äga, och hur mycket elektricitet den förbrukar.

Alla kvinnor som är minst 21 år och uppfyller dessa grundläggande kriterier kan anmäla sig för att få ut 1000 rupier per månad (cirka 125 kronor) utan motprestation.

Utbetalningarna inleds 15 september och förväntas nå 10 miljoner kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV