Radar · Inrikes

Syres chefredaktör frikänns

Lennart Fernström friades av Stockholms tingsrätt under tisdagen för åtalspunkten sabotage i samband med en klimataktion.

Under tisdagen meddelade Stockholms tingsrätt att Syres chefredaktör Lennart Fernström frias efter att ha stått åtalad för sabotage.

Det var den 12 september som rättegången hölls mot Lennart Fernström, som stod åtalad för sabotage efter att ha deltagit i en klimataktion på Guldbron i centrala Stockholm i augusti förra året. Åklagaren yrkade på två veckors fängelse. Nu frias Fernström helt från anklagelserna.

Tingsrätten motiverar beslutet med att för att dömas för sabotage måste gärningen ha ”orsakat en allvarlig störning”. Att trafiken i Stockholms innerstad blockerats i 28 minuter, mellan 17.10 till 17.38 räknas inte som sådan.

Domstolen konstaterar också att utryckningsfordon inte har blockerats under aktionen och hänvisar till en liknande dom i Svea hovrätt i maj, där en klimataktivist friades från åtalspunkten sabotage, efter att tidigare ha dömts i tingsrätten. Stockholms tingsrätt skriver att de inte ser några ”omständigheter som föranleder tingsrätten att nu göra en annan bedömning än den som hovrätten gjort”.

Läs mer: 

Rättegång mot Syres chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV