Glöd · Under ytan

Så stigmatiserar högern sina politiska motståndare

Fredrik Kärrholm (M) är riksdagsledamot och vill ha hårdare straff för klimataktivister.

Sabotörer och sektmedlemmar som använder totalitära metoder – så beskriver högern, inte minst Tidöregeringen, miljövänner och klimataktivister. Ann Engqvist beskriver hur Timbro har orkestrerat smutskastningen sedan 1978. Essän publiceras i tre delar varav det här är den sista.

Del 1 och 2 av artikeln publicerades den 24 oktober och den 25 oktober.

På Wikipedia listas 58 framträdande politiker, statssekreterare och ledarskribenter som är eller har varit verksamma på Timbro. Bland annat Fredrik Kärrholm (M), riksdagsledamot, som gått på Stureakademien och som vädjar om hårda straff för kriminella sabotörer (läs klimataktivister).

I Stiftelsen Svenska Dagbladets sitter den nuvarande politiska chefredaktören Tove Lifvendahl som gick direkt från posten som Svenskt Näringslivs kommunikationschef till Svenska Dagbladet. Hon har arbetat återkommande på Timbro.

Karin Pihl, som avslöjade att ”den korrupta eliten som inte bryr sig” finns på riktigt, har erhållit Sture Eskilssons stipendium (som bara går till alumner). Hon skriver för Göteborgs-Posten.

Adam Cwejman ledde Timbros utbildning Stureakademien mellan 2014 och 2017, innan han tog över som politisk ledarskribent på Göteborgs-Posten efter Alice Teodoresco Måwe. Han beställer in material från Kajsa Dovstad och Karin Pihl.

Alice Teodorescu Måwe var politisk ledarskribent på Göteborgs-Posten innan hon blev affischnamnet till den högerpopulistiska mediesatsningen Bulletin. Hon har arbetat som kommunikationsstrateg på Svenskt näringsliv.

Paulina Neuding är grundare av högertidningen Bulletin, chefredaktör på Kvartal och kolumnist på Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Hon har gått Timbros spetsutbildning Stureakademien.

En annan av Stureakademiens alumer är Lydia Wålsten, ledarskribent på Svenska Dagbladet och biträdande chef på Timbro sedan 2021. Wålsten menar att ”det mest kostnadseffektiva vore att istället hålla temperaturökningen vid 3,5 grader från förindustriell nivå.” (Supermiljöbloggen)

Neuding startade Bulletin bland annat tillsammans med Thomas Gür som varit kolumnist på Svenska Dagbladet, samt pressekreterare på Näringsdepartementet under regeringen Bildt. Han sitter också som ordförande i skolkoncernen Tellusgruppen där nuvarande skolminister Lotta Edholm (L) satt i styrelsen fram tills dess att någon påpekade jäv. På Bulletin satt också Carolin Dahlman. Hon representerade Nya Wärmlandstidningen i radioprogrammet Godmorgon världen P1 och hävdar att Extinction rebellion hotar den demokratiska ordningen. Dahlman har lagt ut mängder av texter på Timbros nättidning Smedjan. Ordvalet föranledde Extinction rebellion att anmäla Godmorgon världen till granskningsnämnden.

I Stiftelsen Svenska Dagbladets sitter den nuvarande politiska chefredaktören Tove Lifvendahl som gick direkt från posten som Svenskt näringslivs kommunikationschef till Svenska Dagbladet. Hon har arbetat återkommande på Timbro. Lifvendahl är gift med Fredrik Erixon, som jobbat för Svenska Dagbladet och har varit chefsekonom för tankesmedjan Timbro. Erixon har skrivit boken Bortom den stora staten (Timbro förlag 2021) tillsammans med bland annat Karin Pihl och Karin Svanborg-Sjövall.

Pengar och makt

Det är alltså mycket pengar och makt som står på spel för den här lilla gruppen svågrar och systrar. Men de här summorna och dessa enorma plattformar finns inte i klimatrörelsen. Böter och fängelsestraff bekostas av aktivisterna själva.

I det perspektivet känns det snålt av statsministern att anklaga sjungande Rebellmammor för att ta till totalitära metoder och för miljöministern att kalla en pensionär för en säkerhetsrisk. Det är att ta i, liksom, i dessa tider dessutom.

– I Sverige är det många som går mellan politik och näringsliv. Sverige sticker ut, säger Anna Tyllström, docent och organisationsforskare vid Institutet för framtidsstudier, i DN:s poddserie Välfärdsmiljardärerna.

– (…) Det är ungefär 2 000 personer i påverkansbranschen (red anm lobbyister) i Sverige, som jobbar med att påverka politiska beslut utan att ha ett politiskt mandat. Antalet personer som är anställda inom den politiska apparaten i dag och som kommer att gå till pr-branchen eller tvärtom efter valet skulle jag uppskatta till mellan 300 och 400 personer, säger Anna Tyllström till Sveriges Radio.

Stureakademien har utbildat 300 alumner sedan 2003.

Vem är det som inte bryr sig?

Det här är ett skolexempel på begreppet whataboutism. Det är absolut lättast för en begynnande totalitär stat att avfärda sin meningsmotståndare som ett kriminellt drägg, kräva höjda straff och sätta meningsmotståndaren bakom lås och bom. Sedan kan man strypa sakfrågan.

Är tiden inne för att sätta mammor, barn och ungdomar i fängelse nu, Kristersson, när du och dina vänner krattat manegen så länge? Förra året klubbades terroristlagen igenom. Lagändringarna började gälla den 1 juli 2022.

100-tals klimataktivister har åtalats i Sverige sedan 2019. Så, Karin Pihl, vem är den korrupta eliten som inte bryr sig?