Att någon har en familjemedlem eller vänner med bakgrund i ett annat land är ingen garanti mot rasism, skriver David Ehle i en kommentar till Helena Trotzenfeldts krönika i Syre den 17 maj om Carola Häggkvists rasistiska uttalanden.
DEBATT. För ett tag sedan yttrade sig Carola Häggkvist i en intervju i Svenska Dagbladet bland annat om sakernas tillstånd i Sverige. Många av oss förvånades över hur hon uttryckt sig, eftersom hon i mångt och mycket anammat rasistisk och högerextrem retorik: Invandrare i allmänhet, och muslimer i synnerhet, pekas ut och stigmatiseras enligt samma mall som används av rasister och högerextremister.
Som Helena Trotzenfeldt mycket riktigt påpekar i sin krönika 230517 är det viktigt att bemöta dessa uttalanden med tålamod. Dessutom måste vi vara sakliga och våga benämna det vi hör på rätt sätt. Vi måste kunna säga att Carola i intervjun gör rasism, och också varför det hon säger är rasism.
När människor som gör rasism rättfärdigar det med att de har personer i sin närhet som har invandrarbakgrund är vissa av oss snabba att acceptera det och tänker kanske att det borde vara rimligt. Men vi tänker inte på vad det faktiskt innebär.
Maria Fredrikssons replik 230522 på Trotzenfeldts krönika innehåller just detta: Att Carola har adopterat en afrikansk flicka är ingen garanti för att hon inte kan vara rasist. Genom ickerasistkortet ”Jag kan inte vara rasist, min fru är invandrare”, oavsett om det är personen som gör rasism, eller den som i Trotzenfeldts fall accepterar retoriken, avskrivs beklagligt nog rasismen på grund av att de har invandrare bland nära och kära. Att använda sig av argument som att ”min bästa vän”, ”många av mina vänner”, ”min fru”, ”min man” och ”min fina kusin” etcetera är invandrare är på inget sätt en garanti för att personen inte skulle kunna vara rasist.
Det en person som använder sig av ickerasistkortet gör är att skaffa sig frikort från rasism, och för att undkomma alla eventuella rasistanklagelser och eventuellt också för att kunna fortsätta göra rasism. Oavsett vilka som befinner sig i en persons närhet kan personen hysa åsikter som är rasistiska, antisemitiska, islamofobiska, homofobiska, funkofobiska och sexistiska.
Dessutom är det värt att poängtera att personen i fråga fortsatt kan vara rasist mot just den folkgrupp som invandraren i familjen, eller vänkretsen, tillhör, men att just den invandraren ses som ”en av de goda”. Det kan också vara så att personen i fråga kan vara rasist mot en annan folkgrupp än den som invandraren i personens närhet tillhör.
Oavsett om Carola har rasistiska åsikter eller inte så kan vi konstatera att hon uttryckt sig rasistiskt och att hon anammat högerextrem retorik. Att Carola har adopterat en afrikansk flicka är inte en garanti för att hon inte skulle kunna vara rasist.
Länkar till andra texter i debatten har lagts till den 26 maj 2023 kl 17.08.
Läs även: Helena Trotzenfeldts krönika – Vi måste möta Carola med tålamod • Maria Fredrikssons kommentar – Carola normaliserar retorik som gör samhället hårdare • Helena Trotzenfeldts replik – Alla behöver vi jobba med våra inre fördomar • Helena Trotzenfeldts replik – Carola har inte använt adoptionen som försvar • Maria Fredrikssons slutreplik – Poängen är att Carola inte är ett bra exempel