Radar · Miljö

Miljöaktivister efter blockad: ”Enda vägen ur den här dödliga politiken”

När aktivisterna blockerade Centralbron i Stockholm stängde staden av bron.

Aktivister från Återställ våtmarker intog Centralbron på seneftermiddagen i går. Men trafikblockaden uteblev då Stockholm stad stängde av bron vid tiden för aktionen. 
– Kan vi få staden att stänga ner en central bro i 1,5 timme så kan vi få igenom allt vi behöver, säger talespersonen Roxy Farhat.

Återställ våtmarker vill se en ny kurs för Sveriges klimatpolitik. För att driva på den genomför rörelsen aktioner; så kallade slow walks och vägblockader, med sitt budskap. Efter att aktivisterna gått ut med att de skulle göra en sittaktion på en central bro i Stockholm den 23 september valde staden att stänga av bron och leda om trafiken.

Från Återställ våtmarker beskrivs aktionen som framgångsrik.

– Det visar hur stor makt folket har om vi bara bestämmer oss och går samman. Kan vi få staden att stänga ner en stor central bro i 1,5 timme så kan vi få igenom allt vi vill och behöver, säger talespersonen Roxy Farhat.

Misstänkta

Efter att demonstrationen pågått en stund beordrade polisen aktivisterna att lämna vägen, rapporterade Tv4. Fyra personer stannade kvar och togs omhand av polis misstänkta för att ha hindrat trafik, fastän vägen var tom på fordon.

– Man landar i att skriva en anmälan om det. Sedan får det prövas, säger Daniel Wikdahl, polisen presstalesperson, till tv-kanalen.

Initialt har kravet till regeringen handlat om att förbjuda torvbrytning, men nyligen gick rörelsen ut med att den även kommer att arbeta för fördjupad demokrati, vilket Syre har rapporterat om.

– Regeringen meddelande med den nya budgeten att utsläppen kommer öka kraftigt och att vi kommer missa klimatmålen 2030. Enda vägen ur den här dödliga politiken är att folket får bestämma. Vi behöver folkråd och ett beslutande medborgarråd, för bara folket kan lösa den här krisen, säger Roxy Farhat.

Reaktioner

Har ni fler aktioner planerade?
– Vi kommer fortsätta med fredligt civilt motstånd, men även börja arbeta med folkråd för att lösa den monumentala kris som politikerna har försatt oss i, säger hon.

På Återställ våtmarkers Facebooksida har gårdagens inlägg om blockaden på Centralbron fått uppemot 100 kommentar, många hurrarop men också kritik.

”Jag är helt för att återställa våtmarkerna, men jag är inte för att stoppa trafiken och förstöra människors dag. Ni får bara människor mot er i stället för med er”, skriver någon. ”Varför blockerar ni inte ingången till riksdagen i stället?”, undrar en annan.

Läs mer:

Återställ våtmarker utmanar demokratin

Klimataktivist: ”Det känns som att lagföringen är en beställning”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV