Radar · Miljö

Återställ våtmarker utmanar demokratin

Under banderollerna "Återställ våtmarker" och "Vi är demokrati" genomfördes under måndagen en så kallad Slow walk för klimaträttvisa i centrala Stockholm.

Som del av den pågående aktionsveckan genomförde Återställ våtmarker en så kallad Slow walk i centrala Stockholm under måndagen. Nu byter även organisationen successivt budskap, från fokus på våtmarker till fördjupad demokrati.

Under förmiddagen samlades aktivister från Återställ Våtmarker i Kungsträdgården i Stockholm för att delta i en fredlig klimatdemonstration.

– Vi kallar denna typ av demonstration för en “Slow walk”, förklarar Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ våtmarker.

– En extra långsam demonstration orsakar en större störning än en vanlig och det är meningen. En demonstration måste störa för att ha effekt, annars blir den meningslös. Enligt EU ska dessutom en demonstration tillåtas ha högre störning ju allvarligare budskapet är. Klimatkatastrofen hotar hela mänskligheten, så vi behöver alla vara på gatan.

Demonstrationen är en del av den gemensamma aktionsveckan, som just nu pågår i hela landet. För Återställ våtmarkernas del handlar det om att fortsätta bygga på kampen för klimaträttvisa.

– Ihärdigheten är viktig. Vi måste fortsätta synas och visa på alla fredliga sätt vi kan att vi inte accepterar politikernas handfallenhet, säger Roxy Farhat.

Aktivisten Pontus Bergendahl har fått i uppdrag att vara poliskontakt under dagens Slow walk. Det innebär att förmedla eventuell kommunikation från polisen till deltagarna i aktionen. Han berättar att organisationen successivt kommer att byta budskap från Återställ våtmarker till ett ökat fokus på demokrati.

– Vi vill uppmärksamma det politiska haveri som vi står inför, det faktum att politikerna inte kan hantera klimatkrisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV