Radar · Miljö

Nu startar aktionsvecka för klimatet

"Vi riktar oss till alla som tar de sociala och ekologiska kriserna på allvar", säger Sima Nasizadeh från Extinction Rebellion, om den aktionsvecka för klimatet som inleds idag.

Över 100 organisationer bjuder in till en aktionsvecka för social- och klimaträttvisa med start fredag 15 september. På programmet finns alltifrån klimatstrejker, stadsvandringar och workshops i aktivism till aktioner mot fossilindustrin.

Ett nätverk av gräsrotsrörelser och organisationer kallar till en aktionsvecka för social- och klimaträttvisa i hela landet mellan den 15 och 22 september. Nätverket är partipolitiskt obundet och bygger på antirasistiska, feministiska och ekologiska rättviseperspektiv.

– Vi vill arbeta tillsammans för att ställa om systemet för ett värdigt liv inom de planetära gränserna”, säger Esmeralda Sjögren från organisationen Momentum.

Bland organisatörerna finns bland andra Amnesty International Sverige, Black Lives Matter Sweden, Fridays for Future Sweden och Greenpeace. Med aktionsveckan vill man uppmärksamma att social rättvisa och klimaträttvisa är tätt sammankopplade.

–Vi kan inte lösa klimatkrisen utan att ta upp sociala orättvisa, och tvärtom”, säger Christopher Kebbon från Fridays For Future.

Veckan startar med aktioner och evenmang runt om i landet, såsom allsång för klimatet i Stockholm, klimatfika i Arvika och strejk för jorden i Rättvik. Kalendarium för veckans aktioner hittas här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV