Radar · Integritet

Kommun hotas av rekordskadestånd – kartlade anställdas privatliv

– Kommunen bryter mot lagar för att hitta personer som bryter mot lagar, säger Olov Östensson, jurist på Kommunals förbundskontor, till tidningen Kommunalarbetaren.

För en månad sedan visade en granskning av Justitieombudsmannen (JO) att Södertälje kommun löpande kontrollerat sina runt 7 000 anställda. Nu hotas kommunen av ett rekordskadestånd. Samtidigt vill regeringen underlätta kommuners kontroll av anställda.

Det är flera fackförbund som nu kräver skadestånd för sina medlemmar i Södertälje. Kommunen har kartlagt omkring 7 000 anställda. Enligt JO:s bedömning strider det mot både regeringsformen och Europakonventionens skydd för privatlivet.

Kartläggningen har gjorts av ett externt företag på uppdrag av Södertälje kommun, som försett företaget med de anställdas personnummer.

Läs även: JO: Olagligt kontrollera anställda för brott

Olov Östensson, förbundsjurist på Kommunal, tror att förhandlingen kan bli kostsam för Södertälje kommun. Bara för Kommunals medlemmar kan det handla om ett skadestånd på tiotals miljoner kronor.

– Tittar jag på liknande mål i arbetsrätten kan det handla om tusentals kronor per medlem, säger Östensson till tidningen Kommunalarbetaren.

– Men slutnotan kan bli högre än det.

Det här är andra gången i år som JO Per Lennerbrant kritiserar en kommun för att utan stöd i lag ha infört åtgärder som inkräktar på skyddet för den personliga integriteten och privatlivet*. – Källa JO

Efter JO-kritiken har även fackförbund som Sveriges lärare, Akademikerförbundet SSR och Vision bestämt sig för att kräva skadestånd för medlemmarnas räkning.

I ett pressmeddelande skriver Akademikerförbundet SSR att de kommer att ”yrka på någon form av ersättning för samtliga berörda medlemmar”.

– Akademikerförbundet SSR kräver nu att kommunen erkänner att de gjort fel, förhandlar med oss om en bättre lösning för framtiden och ger någon form av kompensation till våra medlemmar, säger Mikael Smeds, chefsjurist Akademikerförbundet SSR, i samma pressmeddelande.

Redan före JO:s granskning, i januari i år, krävde Kommunal skadestånd för sina över 2 000 medlemmar i kommunen, uppger Kommunalarbetaren.

Det spelar ingen roll om du arbetar som städare eller om du har ansvar för ekonomi. Man kontrollerar alla anställda varje kvartal utan att be om tillåtelse. Vi körde ut en förfrågan till alla medlemmar och 9 av 10 svarade att de vill att kommunen skulle sluta med sina kontroller. – Zandra Michal, ordförande i Kommunal Stockholm.

Statsminister Ulf Kristersson (M),  vill se en lagändring som underlättar kommuners kontroll av om anställda gjort sig skyldiga till brott
Statsminister Ulf Kristersson (M),  vill se en lagändring som underlättar kommuners kontroll av om anställda gjort sig skyldiga till brott. Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen: Kartläggning ska underlättas

Men Södertälje kommun kan snart komma att få kontrollerade sina anställda på laglig väg. I förra veckan tillsatte regeringen en utredning som ska titta på hur kommunerna ska kunna få laglig rätt att kartlägga sina anställda för ”att säkra att de personer som anställs också bör vara anställda i kommunal verksamhet”.

– Jag recenserar inte JO av naturliga skäl, men då kommer vi att ändra lagen så att man har rätt att göra sådana kontroller, sa statsminister Ulf Kristersson (M) i förra veckan.

Lär dig mer! Klar majoritet vill inte övervakas på arbetet

Enligt Ulf Kristersson krävs kontroller för att bättre kunna motverka att personer med koppling till organiserad brottslighet tar sig in i exempelvis kommuner och myndigheter.

– Det här är systemhotande, det här är maffialiknande verksamhet, sa statsministern.

Från fackligt håll har man förståelse för att Södertälje kommun vill förebygga kriminalitet, men menar att det här är fel sätt att göra det på.

– Jag håller med om att man måste hindra kriminella från att komma in i kommunens verksamhet, men det här löser inte problemet, säger Zandra Michal, ordförande i Kommunal Stockholm län, till Kommunalarbetaren.