Zoom

Blixtsnabb björnjakt med spårande hundar

Björnarna lockas fram med hjälp av mat.

Efter tre dagar har en tredjedel av den tilldelade kvoten på 649 björnar fällts. Redan samma dag som jakten började blev den avlyst i Värmland då kvoten var uppnådd. De nya jaktreglerna bidrar till att det går undan.

Nytt för i år är att hundarna får släppas vid åteln – mat som har lagts ut för att locka fram björnarna. I Dalarna har antalet åtlar mångfaldigats. Länsstyrelsen fick in 46 ansökningar om åtlar, att jämföra med förra årets fyra, rapporterar tidningen Jakt och jägare. I hela landet har antalet åtlar tredubblats, till 1 000.

Den 21 augusti startade björnjakten och klockan 09.20 hade redan 19 björnar skjutits i Dalarna, av 85 tilldelade. Under den kommande timmen rapporterades det om två till. I Gävleborg gick det också fort. Klockan 06.30 på morgonen hade åtta björnar fällts och antalet tickade upp till 20 under förmiddagen.

På eftermiddagen avlystes jakten i Värmland då kvoten på tre björnar nåtts, rapporterar Jakt och jägare. Vilthandläggaren David Höök konstaterar att jakten gick dubbelt så fort som förra året, då det tog två dagar att fylla kvoten.

– Vi har aldrig haft en större tilldelning än tre björnar, men trenden är att jakterna går allt snabbare, säger han till tidningen.

Två dagar senare avlystes merparten av jakten i Dalarna då tre av fyra jaktområden fyllt sina kvoter och maxantalet på 85 björnar började närma sig. Flest björnar har däremot dödats i Gävleborg. På morgonen den fjärde jaktdagen hade 86 av 140 djur fällts, rapporterar Jakt och jägare. Framåt kvällen den 24 augusti hade totalt 249 döda björnar rapporterats på databasen Rovbase.

Fler poliser

Enligt polisen har jakten flutit på bra, i princip utan störningsmoment, rapporterar Jakt och jägare. Joacim Lindqvist, viltsamordnare i polisområde Nord, konstaterar att licensjakten genomförs allt bättre.

– Också förra året var det friktionsfritt, men i år har det gått ännu bättre. Det har inte heller varit några motaktioner från jaktsabotörernas sida. Söderut vet jag att kollegorna också har tagit hjälp av drönare för att hålla koll på sabotörer, säger han till tidningen.

I Värmland och Dalarna har polisen förhöjd närvaro i skogarna. Drönare och eventuellt helikopter används för att ”förhindra jaktsabotage och bidra till att den legalt beslutade jakten kan genomföras utan störning”, enligt polisens hemsida.

Peter Karlsson, chef för polisområde Dalarna konstaterar:

– Underrättelsebilden visar i nuläget inte på någon förhöjd eller känd hotbild men erfarenheten visar att störningar mot enskilda personer, jakten och dess företrädare i sin helhet kan förekomma.

Hunt saboteurs Sweden skriver i ett inlägg på Facebook:

”Björnslakten i Sverige pågår i detta nu och 649 björnar har dömts att mista livet på brutala och hänsynslösa sätt. Jägarna kommer att splittra familjer, tortera dem till döds och traumatisera inte bara björnarna utan alla invånare i skogen. Hunt Saboteurs Sweden har för avsikt att försvåra jakten och förhindra mördandet på alla möjliga sätt för att skydda björnarna.”

Björnjakten pågår som längst till 15 oktober
Björnjakten pågår som längst till 15 oktober. Foto: Adam Ihse/TT

Svenska rovdjursföreningen har överklagat jakten i samtliga län, har Syre tidigare rapporterat. Efter avslag från förvaltningsrätterna förbereder föreningen att gå vidare till kammarrätterna. Therese Hansson, jurist i Svenska rovdjursföreningen har förklarat i ett pressmeddelande:

– Björnen är skyddad enligt art- och habitatdirektivet och får inte jagas i den här omfattningen. Besluten är inte förenliga med kraven i direktivet på begränsad omfattning och begränsad mängd. Det handlar bara om att skjuta ner björnstammen till låga nivåer och kan inte motiveras av att björnarna är ett stort bekymmer, säger hon.

Enligt EU:s art- och habitatdirektiv är stora rovdjur strikt skyddade och Svenska rovdjursföreningen försöker få EU att ingripa mot jakten. Detta skulle kunna leda till att Sverige tas till domstol och licensjakten stoppas. Svenska rovdjursföreningen skriver på sin hemsida:

”Vi anser inte att över 20 procent av den uppskattade björnstammen är en ’begränsad omfattning’, en formulering i EUs direktiv som kan göra licensjakt möjlig även på strikt skyddade djur.”

Nära hotad

Den senaste inventeringen från 2017 uppskattade björnstammen till cirka 2 900 djur. Enligt SLU Artdatabanken är björnen rödlistad som nära hotad. Förra året tilläts en då rekordstor jakt på 622 individer. Under året har också 75 björnar dödats i skyddsjakt. I Norrbottens län hade 29 dödats i skyddsjakt till i maj, över hälften av antalet som beviljades i licensjakten 2022, konstaterar Svenska rovdjursföreningen.

Föreningen är också kritisk till att utländska jägare lockas till Sverige för troféjakt av björn. Jägarna får ta med skinn och huvud efter en lyckad jakt för upp mot 250 000 kronor.

”Vanligtvis äts inte björnköttet upp utan bara bränns upp, vilket innebär stora kostnader för svenska staten. I vissa fall tas björnköttet om hand och kan serveras på till exempel lyxkrogar”, skriver Svenska rovdjursföreningen.

Dessutom utgör björnar inget större hot, varken mot djur eller människor. Omkring tio får och ett nötkreatur dödades av björn under 2022.

”Dock kan de ta en del renkalvar. Men björnar som befinner sig inom renskötselområdet skjuts ofta i skyddsjakt, ibland direkt när honan med sina ungar lämnar idet för allra första gången efter vintern, bara de är i närheten av en renhjord”, skriver rovdjursföreningen, som också konstaterar att:

”De senaste 125 åren har det skett endast två dödsolyckor orsakade av björn i Sverige, 2004 och 2007, då i samband med jakt och hund.”

Benny Gäfvert är expert på rovdjur hos WWF, med viltförvaltning, jakt- och skogsfrågor som specialområde
Benny Gäfvert är expert på rovdjur hos WWF, med viltförvaltning, jakt- och skogsfrågor som specialområde. Foto: WWF

Redan den första jaktdagen var det en jägare som blev allvarligt skadad av en björn i Ljusdal. Sonen som var med blev också biten så att handleden bröts när han försökte rädda sin pappa. Sonen berättar i en intervju med P4 Gävelborg hur de gick för att möta björnen och hörde hundarna som kom emot dem. De såg björnen, gående snett bortåt men pappan kunde inte skjuta för att hundarna var i vägen. Sedan vände björnen och kom springande rakt mot pappan, som blev fälld och biten i ansiktet. Då sonen slog till björnen kunde pappan skjuta den med flera skott.

Rovdjursexperten Benny Gäfvert förklarar för SVT Norrbotten att det är väldigt ovanligt att björnar går till angrepp och att det oftast sker i samband med jakt. Det är när de blir jagade av hundar och påskjutna som de har en benägenhet att attackara.

– Björnen är en toppredator och är inte vana att bli jagade. Blir de hotade och/eller skadade har de förmågan att döda oss människor, men det är inte avsikten. Björnar är oerhört intelligenta djur och vill i första hand oskadliggöra hotet för att kunna fly platsen, säger han till SVT.

På frågan om det är något särskilt jägarna ska tänka på svarar Benny Gäfvert:

– Man ska inte skjuta en björn på för nära håll. Även om skottet är dödande kan det ta tid innan de dör och en björn kan accelerera från 0 till 60 kilometer i timmen på sekunder, säger han till SVT.

Anmält radioprogram

På sociala medier är det många som uttrycker medkänsla med björnen, med kommentarer som ”karma”. I radioprogrammet Rockklassikers morgonshow sade programledaren Jonas Nilsson dagen efter attacken att jägarna borde skjuta sig själva i stället och förklarade på vilket sätt. Programmet anmäldes av en kvinna till Granskningsnämnden för radio och tv. Detta rapporterar Expressen som fick ett mejl från produktionschefen Daillou Axelsson där han skriver:

”Morronrock är en livesänd underhållningsshow som bygger på humor och aktualitet. I dag landade ett skämt om björnjakten helt fel vilket jag beklagar. Programledarna känner samma sak…”

Svenska rovdjursföreningen uppmanade efter attacken till omtanke och god ton i kommentarsfälten Facebooksidan:

”Vi kan ha olika åsikter i sakfrågan men ändå vara överens om att detta är tragiskt både för människorna som skadades och den björn som sköts.”

Nu pågår licensjakt på björn också i Finland, där den drog igång dagen innan den svenska. Totalt 106 dispenser för jakt har beviljats i landet där det beräknas finnas 1 740–1 925 björnar och under de första två dagarna fälldes 35 av dem, rapporterar Jakt och jägare. Därtill har det beviljats skyddsjakt på totalt 50 björnar.

Den svenska björnjakten avlyses i takt med att kvoten fylls i respektive område och pågår som längst till 15 oktober.

Läs mer: 

Rovdjursföreningen överklagar rekordstor björnjakt

Drönare ska stoppa sabotage mot årets björnjakt

Antal fällda björnar

Dalarna 68 av 85.

Gävleborg 77 av 140.

Jämtland 46 av 185.

Norrbotten 8 av 70.

Värmland 3 av 3.

Västerbotten 9 av 81.

Västernorrland 5 av 85.

Listan rapporterades av Naturvårdsverket 24 augusti, med kommentaren att det sker en viss fördröjning från det att döda djur har rapporterats tills de tas upp i listan.

Källa: Naturvårdsverket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV