Radar · Djurrätt

Drönare ska stoppa sabotage mot årets björnjakt

Licensjakt på björn 2023, tilldelning per län.

Polisen har extra bevakning i skogarna när årets björnjakt sätter i gång. Jaktsabotage ska avslöjas med drönare.

På måndag startar jakten på björn i sju svenska län. Totalt får jägarna fälla 649 björnar under årets licensjakt, en ökning med 27 djur jämfört med förra året, enligt länsstyrelsernas beslut.

Flest djur, 185, får skjutas i Jämtlands län. Jakten håller på som längst till den 15 oktober, med undantag för vissa delar av Norrbotten där den slutar tidigare. 

Polisen i Dalarna och Värmland räknar med att hålla extra koll i skogarna under björnjakten. Med hjälp av drönare och eventuellt helikopter ska polisen enligt sin hemsida ”förhindra jaktsabotage och bidra till att den legalt beslutade jakten kan genomföras utan störning”.

”Underrättelsebilden visar i nuläget inte på någon förhöjd eller känd hotbild men erfarenheten visar att störningar mot enskilda personer, jakten och dess företrädare i sin helhet kan förekomma”, säger Peter Karlsson, chef för polisområde Dalarna, på hemsidan.

Överklaganden avslås

Svenska Rovdjursföreningen har överklagat årets licensjakt på björn i samtliga län. Förvaltningsrätterna avslår dock överklagandena och föreningen förbereder att gå vidare till respektive kammarrätt.

– Huvudskälet är att licensjakten är så oerhört omfattande i Sverige, medan björnen strikt skyddad i EU:s art- och habitatdirektiv, säger Magnus Orrebrant, pressansvarig på föreningen.

Hans förslag är att Sverige skulle satsa mer på ekoturism och locka turister till björnskådning.

Den senaste populationsberäkningen som genomfördes 2017 visade att det fanns omkring 2 900 björnar i Sverige. Utöver licensjakten kan länsstyrelserna när som helst på året besluta om skyddsjakt på björn för att skydda renar, tamboskap och annan egendom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV