Radar · Utrikes

Trump pekas ut under rättsprocess mot Proud boys

Just nu pågår en rättegång mot fem Proud boys-ledare, däribland Ethan Nordean (till höger med megafonen).

Just nu pågår en rättsprocess mot fem ledare för den högerextrema gruppen Proud boys, med anledning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. I och med rättegången har diskussionen kring ex-president Donald Trumps roll i attacken återigen aktualiserats.

Syre har tidigare berättat om representanthusets 6-januarikomittés rapport, som släpptes i december förra året. I rapporten anklagades Donald Trump för fyra olika brott i samband med stormningen av Kapitolium: Iscensättandet av uppror, förhindrande av kongressens verksamhet, bedrägeri och falskt vittnesmål.

Utredningens underliggande bevismaterial har lämnats över till det amerikanska justitiedepartementet och den särskilda åklagaren Jack Smith, som utreder stormningen.

Stormade Kapitolium och attackerar feminister

I dagarna har frågan om Donald Trumps inblandning i stormningen återigen väckts till liv i och med en pågående rättegång mot fem ledare från den högerextrema gruppen Proud boys.

Proud boys startade 2016 och har under de senaste åren fått stor medial uppmärksamhet för inblandningen i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Sedan dess har organisationen vuxit och enligt den amerikanska människorättsorganisationen Southern poverty law center, SPLC, har de på senaste tiden fokuserat på aktioner mot evenemang kopplade till den feministiska och hbtq-rörelsen och i synnerhet mot transpersoner.

I juli hade 40 medlemmar i organisationen åtalats för stormningen av Kapitolium och den 12 januari inleddes vittnesförhör för fem av gruppens ledare: Enrique Tarrio, Zachary Rehl, Ethan Nordean, Dominic Pezzola och Joseph Biggs.

”För svårt att skylla på Trump”

The Guardian rapporterar i dag att gruppens medlemmar under rättsprocessen har ställt en fråga som till och med deras motståndare till vänster anser är rimlig: Varför har åklagare hittills fokuserat på Donald Trumps anhängare, i stället för ex-presidenten själv? Är det för att anhängarna är lättare mål?

Proud boys-ledaren Enrique Tarrios advokat Sabino Jauregui anser att hans klient och de andra åtalade har hamnat i rätten för att ”det är för svårt att skylla på Trump, vars fulla försvar inför alla åtal skulle tas upp av en hel ”armé av advokater”.”

– Det är lättare att skylla på the Proud boys, säger han.

Oavsett vad utfallet blir är det oklart vad domarna innebär för extremistgruppen. Två experter som nyhetsbyrån TT har pratat med menar att det finns en risk att de som döms glorifieras.

Sara Kamali, som är aktivist och doktor i religiösa studier, säger till TT att domarna kan användas för att bekräfta högerextremisternas självbild av att regeringen är emot dem och att de är utsatta för politisk häxjakt.

– Folk kan lockas till rörelserna för att de ser dem som rättfärdiga, säger hon.

Läs mer:

Experter: Domar stoppar inte högerextrema i USA

Historia av vit makt-terror bakom stormningen av Kapitolium

Toppgeneralen liknade stormningen med Hitlers maktövertagande

Fängelse för Proud Boys-ledare

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV