Radar · Politik

Finländare protesterar mot rasismen i finska regeringen

Veckans protester riktas bland annat mot finansminister Riikka Purra (Sannfinnländarna), till vänster, som avslöjats med att ha yttrat en rad rasistiska kommentarer.

Under veckan har protester genomförts i den finska huvudstaden Helsingfors mot hur den nya högerorienterade regeringen i Finland beter sig.

Målet med demonstrationerna är att få statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) att göra sig av med öppet rasistiska ministrar.

– För första gången skäms jag över att vara finländare. Vi har nazister i regeringen. Den har aldrig varit så höger och vi har heller inte fått uppmärksamhet i internationella medier på det här sättet, säger demonstrationsdeltagaren Jesse Suvisuo till Huvudstadsbladet.

Flera av regeringens ministrar har varit i blåsväder sedan de avslöjats har täta kontakter med högerextrema organisationer samt uttalat sig rasistiskt.

Finansminister Riikka Purra (Sannfinnländarna) har skrivit att kvinnor i burka kallas för ”svarta säckar” som ”man bara känner igen som människor eftersom de drar barn efter sig”.

Näringsminister Vilhelm Junnila (Sannfinnländarna), tvingades avgå efter tio dagar efter att ha anklagats för kopplingar till högerextrema grupper och även gjort uttalande i parlamentet om att fler aborter för kvinnor i Afrika vore en lösning på klimatkrisen.

Inrikesminister Mari Rantanen har 2021 kommenterat en artikel om befolkningsökning i Afrika och twittrat: ”På det här sättet kommer Europa att vara en del av Afrika innan århundradets slut, om inte politiken förändras. Men vissa kanske verkligen vill det”, rapporterar svenska Yle .

Enligt polisen deltog runt 5000 människor i demonstrationen i den finska huvudstaden.

Oppositionen vill se förtroendeomröstning och 100 000 underskrifter har samlats in för att förmå Riikka Purra att avgå, rapporterar Expressen.

Regeringen tillträdde i juni och är en högerkoalition med Samlingspartiet, Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet.

Läs mer:

Rasistiska utspel och JK-anmälningar – skandal efter skandal bland sannfinländska ministrar

Finsk journalist smutskastas av sannfinländska politiker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV