Radar · Fred

Rättvis grön omställning tema för Ickevåld 2023 i Umeå

Gruvnäringen vill gärna hävda att man bidrar till grön omställning, men deras verksamhet påverkar ofta ursprungsbefolkningar negativt.

Kopplingar mellan ickevåld och grön omställning är ett av flera teman på mötesplatsen Ickevåld 2023 som samlar aktivister från freds- miljö- och rättviserörelser i helgen.

I helgen samlas aktivister, forskare och rörelser som arbetar med freds- och rättvisefrågor för det årliga arrangemanget Ickevåld som äger rum i Umeå. Temat för Ickevåld 2023 är Bygg strategi som i sin tur mynnar ut i flera fördjupande spår: Alternativ till militarisering, klimat, hållbarhet och rättvisa samt samskapande aktivism i en auktoritär tid.

Seminarier och workshops pågår i dagarna tre med bland andra sociologen Stellan Vinthagen, Desirée Sterner från Kvinnoförbundet för fred och frihet i Sverige (IKFF) och Svenska freds ordförande Kerstin Bergeå. Deltar gör också renskötaren Lisa Omma från Vapstens sameby, frilansfotografen och aktivisten Tor Tuorda från Randijaur utanför Jokkmokk och folkmusikern och klimat- och miljöaktivisten Elena Martínez som kommer framföra sin föreställning Naturens rättigheter

Förändring utan våld

Natur, miljö och klimat återkommer på flera punkter i årets program, när social hållbarhet kopplas till den gröna omställningen; utvinning av råvaror som ska syfta till grön omställning kan samtidigt underminera rättigheter och livsvillkor för urfolk och minoritetsgrupper, vilket kan betraktas som en form av våld.

– Genom att lyfta ickevåldsperspektiv i förändringsarbetet kan vi få syn på vilket våld som pågår och hur vi som förändringsrörelser kan driva ickevåldslig förändring, säger Kristoffer Fredriksson, verksamhetsutvecklare och samordnare för Ickevåld 2023, till Landets fria tidning.

Läs mer: 

Samisk kritik efter beskedet i Kiruna

Åtråvärda metaller sätter säkerhet på spel

Motstånd utan våld: ”Poängen med ickevåldet är att vara kreativ”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV