Radar · Politik

Första åtalet för pengainsamling till PKK

Mannen, som är turkisk medborgare, häktades i februari.

I ett unikt fall har en man i 40-årsåldern åtalats i Sverige för att ha försökt samla in pengar till terrorstämplade PKK.
Vid rättegångens start i Stockholms tingsrätt nekar mannen till att ha agerat för organisationen.

Han leds in i salen i handfängsel och häktets gröna kläder. Han ser ut att lyssna koncentrerat i hörsnäckan när tolken översätter åklagarens yrkanden.

Enligt åklagare Hans Ihrman ska försöket till terrorfinansiering ses som grovt eftersom det funnits en överhängande risk att pengarna skulle gå till terrorattentat.

– Försöket att samla in pengar har ingått som led i en indrivningsverksamhet av större omfattning och har varit av särskilt farlig art, säger Ihrman.

Första gången

Åklagaren yrkar att mannen om han döms utvisas ur Sverige.

Det är första gången som en person åtalas misstänkt för terrorfinansiering av just PKK. Tidigare har det främst rört terrorgruppen IS.

Den åtalade är turkisk medborgare och ska en kväll i januari ha uttalat hot och avlossat skott utanför en restaurang i Stockholm.

Mannen åtalas även för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.
”Inte agerat för PKK”

Han nekar till de delar av åtalet som handlar om terrorfinansiering och utpressning. Vapenbrott erkänner han men inte grovt, säger hans advokat Ilhan Aydin.

– Han har varit på platsen, men inte försökt utöva någon utpressning, inte hotat och inte haft något vapen med sig, säger Aydin.

– Han har inte heller på något sätt handlat å PKK:s vägnar.

Den åtalade motsätter sig utvisning, enligt advokaten.

Läs mer:
• Unikt åtal – försökte finansiera PKK
• Förstår ni vad ni har gjort?
• Ny terrorlag kan slå mot PKK
• Delade meningar om terrorlag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV