Radar · Mänskliga rättigheter

Unikt åtal – försökte finansiera PKK

Mannen, som är turkisk medborgare, häktades i februari.

I ett unikt fall åtalas nu en man i 40-årsåldern i Sverige för att ha försökt samla in pengar till PKK. Enligt åklagaren ska försöket ses som grovt eftersom risk funnits att pengarna skulle gå till terrorattentat.

(Uppdaterad) Den åtalade är turkisk medborgare och uttalade i januari hot och avlossade skott utanför en restaurang i Stockholm.

Åklagare Hans Ihrman anser sig ha bevis för mannens koppling till PKK och att pengarna skulle gå dit.

Av åtalet framgår att mannen ska ha haft kontakt med en annan turkisk medborgare som 2016 dömdes till fängelse i Tyskland för medlemskap i PKK. Den mannen ska också ha varit direkt involverad i organisationens pengainsamling och fått sina tillgångar frysta i Frankrike i terrorbekämpningssyfte.

Risk för terror

Åtalet bygger bland annat på uppgifter från den tyska federala polisen (BKA) och den franska säkerhetstjänsten (DGSI), samt spaning och utskrifter som hämtats från den nu åtalade mannens telefon och sociala medier.

Åklagaren anser att försöket till terrorfinansiering ska ses som ett grovt brott. Enligt Ihrman har det funnits risk att pengarna skulle gå till terrorattentat. Åklagaren har tidigare uppgett att PKK bara under 2022 knutits till 54 våldsdåd runt om i världen.

Fakta: PKK
• Kurdistans arbetarparti (PKK) grundades 1978 som ett marxistiskt parti.
• Rörelsens mål var en kurdisk stat i sydöstra Turkiet samt angränsande delar av grannländer.
• 1984 tog PKK till vapen mot den turkiska staten i kampen för självständighet.
• PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.
• År 2015 beräknades runt 45 000 människor ha dödats under 30 års strider mellan turkisk militär och PKK.

Mannen åtalas även för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott. Han ska ha hotat sitt offer med en skarpladdad revolver, avlossat ett skott i luften och uttalat att målsäganden skulle skadas om han inte betalade.

Mannen nekar till de delar av åtalet som handlar om terrorfinansiering och utpressning. Vapenbrott erkänner han men inte grovt, enligt hans advokat, som vill vänta till huvudförhandlingen med att kommentera åklagarens bevisning.

Etablerad metod

Det är första gången som en person åtalas misstänkt för terrorfinansiering av just PKK. Tidigare har det främst rört terrorgruppen IS.

Men enligt Hans Ihrman visar utredningen att metoden att utpressa människor att betala till PKK är etablerad och förekommer både i Sverige och flera andra länder.

Turkiet har i samband med processen kring den svenska Natoansökan ställt krav på att Sverige ska agera hårdare mot personer som sympatiserar med PKK.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV