I måndags startade ett två veckor långt FN-toppmöte i Geneve med fokus på kemikalier, föroreningar och avfall. Tre konventioner ska behandlas och förhoppningarna är att få till starkare internationella regler för hanteringen.
Över 2 000 deltagare från hela världen finns på plats i Geneve för att diskutera de omfattande globala problemen med föroreningar, både när det gäller synligt avfall såsom plast och elektronik, men också de mer osynliga föroreningarna av kemikalier.
Det är tre FN-konventioner som ska diskuteras: Stockholmkonventionen om om långlivade organiska föroreningar, Baselkonventionen om gränsöverskridande transporter av farligt avfall samt Rotterdamkonventionen, ett regelverk som ska begränsa användningen och spridningen av vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel.
Eftersom alla tre konventionerna har som mål att skydda människors hälsa och miljön från olika föroreningar så hålls konferenserna tillsammans.
Fler ämnen på lista
När det gäller Stockholmskonventionen så förväntas mötet lägga till flera kemikalier på den lista som förbjuder och begränsar användandet av farliga kemikalier. På den listen återfinns bland annat DDT och PCB. Föreslagna att förbjudas är bland annat ett flamskyddsmedel, ett uv-filter som används i plast samt insekticiden Metoxiklor.
Under mötet för Baselkonventinen kommer man bland annat att försöka anta tekniska riktlinjer för bättre hantering av plastavfall och av långlivade organiska föroreningar.
Virginijus Sinkevičius, EU-kommissionär för miljö, hav och fiske, uppger i ett pressmeddelande att ambitionerna i mötena rimmar väl med EU:s gröna giv, som bland annat siktar på en giftfri ekonomi år 2030.
– Beslutsamma multilaterala åtgärder är avgörande för att tackla den trippelplanetära krisen med klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar. Från att utveckla standarder för hantering av plastavfall till bättre kontroll av handeln med farliga kemikalier, de beslut som ska fattas vid de kommande kommande COP kommer att ha en djupgående inverkan på den globala hanteringen av kemikalier och avfall, säger han i pressmeddelandet.
Han tillägger att EU kommer att verka för att komma framåt och bidra till arbetet med att inrätta en särskild vetenskapspolitisk panel på området.
– Genom att arbeta tillsammans på internationell nivå kan vi säkerställa en säkrare och cirkulär framtid för oss alla.
Forskare: Planetära gränsen för nya kemikalier överskriden