Den taiwanesiska staten har fått in ovanligt mycket skattepengar. Nu vill politikerna dela ut en del av överskottet till alla invånare.
– Det är en stor seger för basinkomströrelsen, säger Tyler Prochazka, grundare av UBI Taiwan.
Företagen i Taiwan har gått lysande under förra året. Det har lett till att staten fått in ovanligt mycket pengar i skatteintäkter. Totalt handlar det om att staten gick plus med 450 miljarder taiwanesiska dollar (motsvarande ungefär 157 miljarder svenska kronor). En del av dessa vill politikerna nu dela ut direkt till allmänheten.
I början av januari gick Taiwans dåvarande premiärminister Su Tseng-chang ut med att 140 miljarder taiwanesiska dollar (motsvarande nästan 49 miljarder kronor) skulle skänkas direkt till invånarna. Hans ersättare, Chen Chien-jen, som tillträdde i förra veckan, håller fast vid löftet, som också stöds av landets president.
Syftet är att dela på Taiwans ”ekonomiska landvinningar”, som Su Tseng-chang uttryckte det. Planen är att alla invånare ska få 6 000 taiwanesiska dollar var, vilket motsvarar ungefär 2 100 kronor. Även utlänningar som bor permanent i landet ska få den summan.
Inom den taiwanesiska basinkomströrelsen tas beskedet emot med glädje.
– Det är en stor seger, säger Tyler Prochazka, grundare av UBI Taiwan, enligt en artikel som han själv har skrivit som publicerats på nätverket Biens hemsida.
UBI står för universell basinkomst. Det betyder att en summa pengar delas ut till alla invånare, utan att det finns krav på att de ska ha agerat på något särskilt sätt, ungefär som den pengautdelning som politikerna i Taiwan nu planerar.
Men basinkomsten skiljer sig åt från den taiwanesiska pengen. En av definitionerna för basinkomst är att den delas ut regelbundet. Den taiwanesiska pengen är enbart en engångssumma.
Men UBI Taiwan ser ändå utbetalningen som en framgång, och som ett sätt att omfördela den tillväxt som landet skapat. Detta eftersom Taiwan haft en rekordstor tillväxt under de senaste åren. 2021 låg BNP på 6,45 procent och förra året låg exporttillväxten på 8,73 procent. Samtidigt har reallönerna knappt ökat alls, på grund av inflationen, enligt Focus Taiwan. Organisationen UBI Taiwan betonar att boendekostnaderna också ökat under senare år.
”Den universella kontantbetalningen är ett sätt för alla att få en liten del av Taiwans ekonomiska framgång”, skriver Tyler Prochazka.
Exakt hur utbetalningen av de 6 000 taiwanesiska dollarna ska gå till är inte helt tydligt, erfar Syre. I en artikel från Taiwan news står om kontantstöd, alltså att de 6 000 taiwanesiska dollarna skulle sättas in direkt på invånarnas konton. I en annan artikel från samma tidning står det istället att det handlar om en skatterabatt, alltså att folks inkomstskatter skulle minska i samma omfattning. Hur en sådan skatterabatt skulle genomföras för den som inte betalar skatt eller har en så låg inkomst att de betalar mindre än 6 000 taiwanesiska dollar i skatt framkommer inte i artiklarna.
Uppsving av kontantstöd under pandemin
Under pandemin var det många länder som delade ut kontantstöd, eller helikopterpengar, som ett sätt att få i gång ekonomin. Aldrig någonsin har så mycket ekonomiskt stöd delats ut på samma gång. Hela 1,36 miljarder människor fick åtminstone ett kontantstöd någon gång under perioden, vilket Syre rapporterat om tidigare.
Taiwan försökte också stimulera ekonomin, men använde sig inte av helikopterpengar, utan delade ut en sorts vouchers, eller kuponger. Det kritiserades av det nationalistiska partiet Kuomintang (KMT) och Taiwan People’s Party (TPP) som ansåg att kontanter borde ha skickats ut istället för kuponger.
Vid tre tillfällen delades kupongerna ut, som innefattade vissa villkor och kunde bara användas fram till ett visst datum, skriver ekonomen Ugo Gentilini, i rapporten ”Cash transfers in Pandemic Times” som Världsbanken gett ut. Att pengarna nu delas ut direkt förvånar basinkomstförespråkarna i UBI Taiwan, som menar att det är första gången som Taiwan genomför denna typ av kontantstöd eller skatterabatt.
I rapporten från Världsbanken nämns att coronakrisen påverkat många länder syn på socialförsäkringar och det ekonomiska skyddsnätet. En del forskare drar paralleller till att pandemin kanske skulle kunna leda till samma utveckling som efter andra världskriget då dagens välfärdsstater började bygga upp de system med socialförsäkringar och ekonomiskt bistånd som finns där i dag.
Huruvida denna kontantutbetalning får den konsekvensen i Taiwan är oklart. Men det är något som medlemmarna i UBI Taiwan hoppas på. De önskar att Taiwan skapar en fond där en del av skatteöverskottet sätts in för att sedan delas ut till invånarna, motsvarande den fond i den amerikanska delstaten Alaska, som årligen delar ut en summa pengar till invånarna utifrån de intäkter staten har fått in från sina naturresurser.
Betalas ut tidigast i april
Innan de 6 000 taiwanesiska dollarna delas ut måste de juridiska och tekniska detaljerna processas för att sedan klubbas av regeringen och gå genom den lagstiftande församlingen Yuan. Tidigast kommer pengarna kunna delas ut i april.
Samtidigt är det möjligt att dela ut andra kontantstöd till hushåll med låga eller medelinkomster, utan att behöva gå genom dem lagstiftande församlingen, uppgav landets dåvarande premiärminister Su Tseng-chang, enligt Taiwan news i januari.
Läs mer:
Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna
Barbados vill införa Alaskas citizens dividend som en väg mot basinkomst